Орешарски: Управляват ни абсолютно хаотично

share

Правителството води непоследователна хаотична политика още от началото на мандата си и това провокира напрежение в обществото.

Тази позиция изрази бившият финансов министър Пламен Орешарски пред БНР.

По думите на Орешарски въпреки обещанията за прозрачно управление, имаме неизпълнени обещания и внезапни решения, като например случая с повишаването на пенсионната възраст. Управляващите са обещавали, че няма да увеличават възрастта за пенсиониране на най-бедния и най-болния народ в Европа и че пенсионната реформа само се дебатира в обществото, но накрая са излъгали хората.

Изказванията на финансовия министър Симеон Дянков за перспективата на Еврозоната той определи също като хаотични.

"България повече от 20 г. има дълга евроатлантическа ориентация и сега започва изведнъж екзотични идеи. Високопоставени фигури от правителството не бива да излъчват такива сигнали. Ако по света има риск за еврото това са мнения на академични среди, наблюдатели. Официалните лица си мерят много повече приказките.

Работата на наблюдателите е да прогнозират всякакви сценарии. Да, има риск за еврото, но аз съм убеден, че ще се намерят верните решения. Европа го прави много бавно и мудно, но и противоречията са толкова големи в момента между отделни страни, и за това не е толкова лесно да се намерят верните решения. Залогът е изключително голям", обясни Орешарски.

От управляващата партия отхвърлиха упреците на Орешарски. Валентин Николов, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ заяви, че народът може да оценява дали си менят мнението или търсят вариант за най-адекватно решение.

Той изрази убеденост, че непопулярните мерки, ще бъдат оценени от хората. По думите му в Англия вече се гони възраст 67 г., а в България се говори за 65 г. и просто е закъсняла много.

Николов е категоричен, че е по-безболезнено реформите да станат сега. "Бъдещето на България е да бъде финансово стабилна и конкурентоспособна. Това решение е на гърба на хората, няма как друг да понесе тези реформи в нашата страна, ние трябва да ги понесем. За жалост сме свикнали да носим на гърба си всичко случващо се и в България и извън България", заяви Николов.

Водещи новини

Още новини