Българските евродепутати: Сънародниците ни във Великобритания ще пострадат от Брекзита

share

Какви ще бъдат политическите последствия и какво следва? На тези въпроси отговориха български евродепутати в Европарламента в Страсбург, предаде специалният пратеник на novini.bg в Страсбург.

Във форума се включиха Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП, Светослав Малинов, евродепутат от ЕНП, Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП, Сергей Станишев, евродепутат и лидер на ПЕС, Георги Пирински, евродепутат от ПЕС и Ангел Джамбазки, евродепутат от групата на европейските консерватори и реформисти.

Андрей Ковачев припомни, че ЕС не е само кохезионна политика и еврофондове. „Той е създаден с основна цел да не се допуска война на европейския континент. Мирът не е естествено състояние за Европа. На този континент на всеки 30 години е имало война. Ние до последно се надявахме резултатите от референдума да бъдат в полза за оставеното на Обединеното Кралство в ЕС. Дали Съюзът ще остане единен, ще решат правителството и парламента на страната, както и кога ще бъде задействан член 50 от Лисабонския договор. Това ще стане най – вероятно след предсрочни избори. Всички е възможно“, отсече Ковачев. „Досега, както знаем, член 50 никога не е бил задействан“, напомни той.

Андрей Новаков обясни, че България към този момент най – вероятно няма да загуби средства, тъй като Великобритания ще продължи да изпълнява поетите си ангажименти, тъй като процедурата по отделяне е доста дълга. „Не трябва да подценяваме факта, че Великобритания е четвъртата по – големина платец в ЕС, но все пак те са облагодетелствани и 1/3 от вноската си не я внасят. Също така на Великобритания тепърва й предстои да отчете и загубите, които ще претърпят от напускането на този Съюз“, каза Новаков.

Сергей Станишев категорично заяви, че този референдум е поука за всички, които си играят с националните интереси на една страна и обслужват тясно партийните си цели. „Оказа се, че всичко, което се говореше по време на кампанията е тежка демагогия. Видяхме и решението на Найджъл Фараж, който дори не се извини за грешките си. Фактът, че Дейвид Камерън с действията си от преди години предизвика този референдум и раздели обществото във Великобритания. Тежък политически трус е за ЕС това, което се случва. Причините са имиграцията и кризата от 2009 година, политиката на свиване и орязване. Затова ние трябва да търсим промяна и да реформираме Съюза. Ние социалистите ще настояваме този Съюз да има по-социален характер и да му го върнем“, заяви Станишев.

На дискусията Ангел Джамбазки заяви своята крайна позиция, че управляващите ЕНП и ПЕС са виновни, че първите реакции след резултата на референдума са били неуместни. „Обикновените хора бяха обидени, че са стари провинциалисти, че са болни от луда крава, че носят джапанки, а тези резултати са следствие на водената политика от ЕС, която не дава ясна визия какво ще се случи. Проблемите с миграцията, с резулацията доведоха до този резултат, а не „лудата крава“. Важно е да си отговорим на въпроса какво трябва да се случи? Този референдум показа, че ЕС не е перфектен, ЕС трябва да бъде реформиран“, категоричен бе Джамбазки.

Всички участници в дискусията се обединиха около позицията, че след решението за Брекзит ще има последствия за България, ще се отрази негативно, както на еврофондовете, така и на българите, живеещи във Великобритания.

Водещи новини

Още новини