Тотю Младенов: Ние помагаме на пенсионерите

share

Социалните реформи имат за цел да стабилизират системата и да се преодолее хроничния дефицит в НОИ. Това заяви социалният министър Тотю Младенов в предаването „Референдум“ по БНТ.

Възрастта ще се вдигне за всички категории. В момента за жените трета категория е 60 години, но ефективната възраст е 61 г. При мъжете се пенсионират на 63 г, а ефективната е 64 години. За първа и втора категория трудна практика вдигайки възрастта за пенсиониране им намаляваме стажа – там точно остана точковата система. При мъжете става 53 години, а сега ефективната е 55 години. За жените е 48 г. при ефективна възраст на пенсиониране от 53 г, заяви Тотю Младенов.

Според Драгомир Стойнев от БСП в България безработицата се е увеличила с 350 000 души, а сивата икономика бележи ръст. На ГЕРБ им пречат пенсионерите – колкото по-малко, толкова по-добре за ГЕРБ, заяви председателят на социалната комисия в НС.

Светлана Ангелова от ГЕРБ обаче контрира с обвинение, че тройната коалиция е загубила 1 млрд лв с решението си от Катарино да намали осигуровките и да повиши с 20 % пенсиите в Катарино.

За реформите няма адекватно обяснение, тъй като не се е променил нито демографския показател с емиграцията на младите хора, нито продължителността на живота, изтъкна Хасан Адемов от ДПС.

Павел Шопов реши разкаже виц за любимите мерки за жените на Бойко Борисов – 140 на 61 на 60. 140 е размера на пенсиите, 61 години на пенсиониране и 60 годините на живот в България, обясни сухия анекдот зам.-председателят на Атака.

Според председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова в момента от 7,3 млрд лв за разходи за пенсии, повече от 60 % се финансират от данъци, а не от осигурителни вноски. В момента се осъвременяват параметрите на договорената реформа, категорична е Стоянова

Водещи новини

Още новини