Мартин Димитров: Президентските избори ще покажат дали ще има предсрочен парламентарен вот

Булфото(архив)
share

Президентските избори ще покажат кога и дали ще има предсрочен парламентарен вот. Това коментира пред журналисти в парламента Мартин Димитров от Реформаторския блок след днешната заявка на АБВ за излизане от изпълнителната власт, оттегляне на подкрепата за правителството и последвалата оставка на вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин /АБВ/.

Никой не можел да каже дали ще има предсрочни избори, по думите на политика, имало такава вероятност, но самият той не очаквал развитие в тази посока.

При самото влизане на АБВ в това правителство имах дълбоки резерви, защото те са лява формация, там е Първанов, който създаде и защитаваше идеята за "Големия шлем", обясни още Димитров. Според Реформатора още от самото начало АБВ не е имало работа в този кабинет.

По думите на Мартин Димитров, първият важен въпрос е, че тази оставка на АБВ не идва след принципно тяхно несъгласие с политика, а защото били недоволни, че не са поканени на днешната среща в НС с премиера Бойко Борисов, РБ и ПФ във връзка с Изборния кодекс.

Не трябва да се събират гласове, а трябва да се следват принципи, подчерта още Мартин Димитров. Защото, обясни той, събирайки гласове, резултатът винаги е лош, затова и не стана правосъдната реформа, което вече е принципен въпрос, накарал много хора да преоценят отношението си към кабинета.

Той се надявал това, което се случи днес, да бъде причина за осъзнаване на правителството и премиера на необходимостта от много сериозни реформи, както и да не се правят повече безпринципни коалиции. Участието на АБВ в кабинета, според него, било лош пример за такова сдружаване.

Водещи новини

Още новини