Московски: Догодина ще има още съкращения в БДЖ

share

Работещите в железниците са наясно, че алтернатива за спасяването на БДЖ няма, а стачката е провокирана от ръководството на синдикатите. Проблемите са тежки, защото, ако кредиторите предприемат по-сериозни действия, дружеството ще бъде обявено в несъстоятелност.

Това обяви в "Седмицата" на Дарик министърът на транспорта Ивайло Московски. Той подчерта, че исканията на синдикатите са по-широко обхватни от това, което правителството предлага като спасителни мерки за дружеството, и затова няма как управляващите да се съгласят с тях.

Министър Московски уточни, че ако дружеството бъде оздравено, ако доверието на кредиторите и хората към БДЖ се върне, то през 2013-2014 г. Европейската комисия ще ни отпусне 600 млн. лева за нови влакове.

Според транспортния министър, ако стачката остане в краткосрочен план, ще се икономисат разходи, но в дългосрочен план - ще се изгуби цялостният потенциал на железниците. По думите му, въпреки планираното увеличение на цената на билетите влакът ще си остане най-евтиният вид транспорт, но и най-некачественият. Московски не скри, че подвижният състав на железниците е абсолютно амортизиран, на 25 години, а "вагоните с усилия се пускат в що-годе приличен вид".

Ивайло Московски заяви, че до края на годината ще бъдат съкратени общо 2000 души, а за догодина е планирано да бъдат освободени от работа още до 500 служители, като те ще бъдат обезщетени със социален пакет, който ще бъде обезпечен от Световната банка.

"Всички министри от последните две правителства носят вина за сегашното състояние на железницата", категоричен беше Московски и добави, че хората трябва да знаят кога, как, защо железницата е доведена до това състояние. "Несериозно е да се твърди, че това ръководство на железницата има вина, при положение, че аз съм на този пост от 5-6 месеца. Ако Александър Цветков си вършеше работата както трябва, щеше още да е министър", подчерта Московски.

Водещи новини

Още новини