Ивайло Московски: Все още подкрепям ръководството на БДЖ

  • 23 ноември 2011 14:44

  • 969
  • 1
Ивайло Московски: Все още подкрепям ръководството на БДЖ
©

Нося си отговорността за ръководството на БДЖ и за момента - стоя зад ръководството на БДЖ. Това каза от парламентарната трибуна транспортният министър Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета.

„Заварихме БДЖ в състояние, в което не можеше да се разбере кой на кого вътре дава и взема. За преструктурирането на БДЖ бяха извършени следните действия. Направихме холдингово дружество с две дъщерни компании с ясно разграничени дейности”, посочи той.
За решението на ЕК да направят проверка за преструктурирането на дружеството, министър Московски коментира, че комисията изразява несигурност в предложения план за преструктуриране.

„Във връзка с това предприемаме тези мерки – съкращения на хора и разреждане на влакове темата, която се засяга от решението, където има големи държавни обекти, се правят проверки. Самата ЕК изразява учудване как дружеството не е фалирало още и затова прави проверка, за да констатира дали има държавна помощ, което е наказуемо. ЕК има основание да се съмнява. Въпросът е как ще отговорим на двете съмнения и по какъв начин ще обосновем неплащането. Световната банка има огромно желание да подпише този заем, но няма право, тъй като е държавно гарантиран. Заемът, който ще даде Световната банка, е предоставен на държавата и ако тя го даде на БДЖ, се счита за държавна помощ. Няма откъде да дойдат парите от друго място, освен от приватизацията на "Товарни превози". Има ред причини, които налагат, че приватизацията е полезна, ако се заложат гарантиращи критерии за добър инвеститор”, каза министър Московски.

„Основните мерки и цели, които сме си поставили, са догодина да се опитаме да минимизираме оперативната загуба на дружеството. То ще бъде изправено на крака по някакъв начин и ще може да работи. Без "Товарни превози" - ок, без тях. Проектите се работят в момента и създават условия за получаване на истинската транспортна услуга. Реализирайки тези проекти успешно, имаме пълната гаранция на ЕК, че БДЖ става бенефициент по ОП „Транспорт”, каза той.

Последвайте канала на

Novini.bg
969 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.11.23 | 21:16

1
takiva kato vas sa za pandelata .tam vi e miastoto ,i ot tam kirkata lopatata na rabota na liniata po 10 h idioti.

Добави коментар

Водещи новини