Николай Младенов: Корнезов да внимава какво говори

share

Номинациите на новите посланици на България ще бъдат направени в нормален диалог между изпълнителната власт и новия президент и в рамките на закона, заяви пред журналисти министърът на външните работи Николай Младенов.

Той посочи, че с встъпването в длъжност на новия президент Росен Плевнелиев България ще има нови посланици на различни места, но не навсякъде, защото има хора, чиито мандати продължават и занапред.

Има хора, чиито мандати изтичат оттук до края на годината, в началото на следващата, има хора, на които вече са им изтекли мандатите, каза външният министър.

Така Николай Младенов коментира призива на депутата от левицата Любен Корнезов държавните органи да се съобразят с
решението на Конституционния съд /КС/, с което се обявяват за противоконституционни текстове от Закона за дипломатическата служба, с които не се позволява на сътрудниците на Държавна сигурност да се назначават за посланици или да заемат ръководни постове в МВнР
, предаде БТА. Вчера Корнезов предупреди Младенов, че има член 172 от Наказателния кодекс, който предвижда до три години затвор за този, който дискриминира групата наши представители в чужбина.

"Бих препоръчал на Вас и на, как се казваше, г-н Корнезов да бъдете по-внимателни в изразите си и в думите, които използвате, защото думите носят голяма тежест и не могат да се върнат назад, за разлика от камъните, които са хвърлени по хората", каза Младенов в отговор на журналистически въпрос дали се готви за затвора. КС е взел своето решение, то е окончателно. Няма никакви нарушения на решението на КС", добави той.

Министърът изрази съжаление, че КС е отменил текстове, които са били важни, за да се изчисти името на България. Той декларира, че политическата воля на правителството остава непроменена.

"Няма да номинирам и Министерският съвет няма да одобрява за посланици хора, които са били част от системата на ДС", заяви Николай Младенов. Според него България има достатъчно други хора във всяко едно ведомство, в това число и във МВнР, които трябва да се развиват.

"Това е волята на правителството, това е абсолютно законно и няма никакво основание да бъде оспорвано", каза Младенов и добави, че това е и волята на две трети от Народното събрание.

Водещи новини

Още новини