Политолог: Легитимирането на Кънев като опонент на Борисов работи в полза на лидера на ДСБ

Булфото
share

Премиерът Бойко Борисов систематично легитимира Радан Кънев като свой опонент. Това със сигурност работи за лидера на “Демократи за силна България“. Това коментира пред БНР политологът Първан Симеонов от “Галъп интернешънъл“ във връзка с позицията на партия ДСБ, която е част от Реформаторски блок и управляващото мнозинство, но в същото време се обяви в принципна опозиция.

"Марката “Реформаторски блок“ стои сравнително стабилно, показват социологическите изследвания. За голяма част от избирателите е важно не просто тяхната формация да е много красива на политическия терен, но и да е ефективна, от нея да зависи нещо, някой да ѝ се обяснява, да настъпва някого по мазола, да кара премиера да пише статуси във фейсбук или да “яхва метли“. Това се харесва, колкото и да е противоречиво, защото няма нищо по-противоречиво от това едновременно да си на власт и в опозиция. Избирателите в това пространство са такива. Те са крайно индивидуалистично настроени, много критично мислещи", заяви политическият анализатор.

Според Първан Симеонов в момента ДСБ се опитва да покаже ефективност. "Премиерът Борисов систематично легитимира Радан Кънев като свой опонент. Това със сигурност работи за г-н Кънев. Възможно е да има някаква тънка сметка за подаване на топката, но е възможно просто г-н Борисов да е забравил, че за него е по-удобно да легитимира БСП и ДПС като своя опозиция. Спорът тук е като между здравето и красотата. Дали да излезеш в красива опозиционна роля или пък да спазваш здравословна властова роля? ДСБ в последните месеци избира и двете. Това е сложна позиция, в която те се опитват да бъдат на власт и да не бъдат пакетирани с лошите. Тези маневри са нещо, което наблюдаваме още от декември. В последните месеци Радан Кънев загуби онази роля, която ние помним отпреди. Той беше основен говорител на Блока. РБ се идентифицираше с ДСБ. В последно време останалите партии се активизираха. Меглена Кунева отбеляза няколко червени точки", коментира политологът.

Водещи новини

Още новини