Първанов: Задача номер едно е Шенген

share

В рамките на срещата на най-високо равнище във Варшава на страните от Централна Европа президентът Георги Първанов проведе поредица от двустранни срещи и разговори, съобщиха от прессекретариата на държания глава.

Българският държавен глава и неговият унгарски колега Пал Шмит отбелязаха с удовлетворение високото ниво на отношенията между България и Унгария във всички области. Според тях нов тласък в развитието на двустранните връзки, особено в областта на икономиката и туризма, може да бъде даден по време на визитата на президента Шмит у нас през септември т.г., за която днес бе постигната договореност.

Основен акцент по време на срещата бе размяната на мнения по важни въпроси от европейския дневен ред, засягащи както България, така и Унгария в качеството й на страна, председателстваща в момента ЕС. По-конкретно двамата президенти обсъдиха реализацията на Дунавската стратегия, европейската перспектива пред района на Западните Балкани, Източното партньорство, стратегията за интегриране на ромите.

Особено внимание бе отделено на готовността на България за членство в Шенген. Унгарският президент потвърди подкрепата на своята страна за членството на България и Румъния.

За нас членството в Шенген е задача на деня, в нейната реализация са концентрирани много от усилията на българските институции, подчерта президентът Първанов. Той изрази надежда до края на годината страната ни да стане част от шенгенското пространство на базата на изискванията, които е изпълнила.

Българският държавен глава подчерта категоричното си становище към критериите за Шенген да не бъдат прибавяни нови, които са от друг характер и друго естество.


По-късно днес президентът Георги Първанов ще се срещне с домакина на срещата - полският президент Бронислав Коморовски, с президента на Молдова Мариан Лупу и други държавни глави.

Водещи новини

Още новини