Георги Първанов: Кризата създаде шовинистите

  • 27 май 2011 15:08

  • 1047
  • 1
Георги Първанов: Кризата създаде шовинистите
©

В България сега, на двадесет и първата година на прехода, се появяват с радикални движения проблеми на етническо-религиозна основа. Досега подобно явление не е имало. Това каза президентът Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в в словото си на ХVІІ Среща на президентите на страните от Централна Европа: “Пътища към демокрацията: Споделен опит на демократична трансформация”.

Едно от обясненията за мен е, че социално-икономическата криза поражда остри социални проблеми и няма нищо по-лесно от това в рамките на политическия популизъм радикалните движения да експлоатират социалните проблеми, създавайки етническо и религиозно напрежение. Форумът се провежда във Варшава. Според президента - затова е толкова важно лидерството - на държавните глави, на политиците, за да се противопоставим на подобни тенденции.

Демократичната трансформация започна без ясен, без предварителен модел и се наложи нерядко да работим на принципа “проба - грешка” и грешките бяха наистина повече – каза Първанов. „В България политическата трансформация даде относително позитивни резултати. Ние приехме конституция, която е наистина от европейки тип, утвърди се политическият плурализъм. В продължение на тези двадесет години България е една от малкото страни с траен граждански и подчертавам - етнически мир. За нашия регион това е особено важно. Останахме един своеобразен остров на стабилността, но и като историк на етническата проблематика, и като държавник, мога да кажа, че не можем да бъдем спокойни. Етническият въпрос не може да бъде решен веднъж завинаги, той се решава във всяко наше действие, той трябва да бъде елемент от всяка наша програмна визия”, заявява Първанов.

По думите му - нямахме ясна визия и за икономическата трансформация. „Поради това страни като България загубиха темпо, нашата икономика беше разбита, разпиляна, особено в селското стопанство, и години по-късно ние трябваше да започнем отначало. Поради това не просто се създаде една голяма социална диференциация, поради това в огромната част от населението остава усещането за несправедливост на реформите в годините на прехода”.

В България за съжаление реформата е понятие, натоварено с негативизъм. И все по-малко остават лидерите, които са готови да предприемат непопулярни мерки, за да могат да придвижат страната напред. Ето сега, дори в условията на криза, част от лидерите предпочитат да изчакат кризата да бъде разрешена от процесите, които автоматически вървят в Европа и по света, а не да предприемат смели действия, част от които са непопулярни в рамките на обществото, казва още президентът Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в.

Последвайте канала на

1047 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
---- Прикрепено писмо (do politiko-ikonomicheskata

2011.11.28 | 15:18

1
---- Прикрепено писмо (do politiko-ikonomicheskata BALERINA- Boyko Metodiev Borisov) ---- Подател: evgeni slavkov До: GIS@GOVERNMENT.BG, PRIMEMINISTER@GOVERNMENT.BG Относно: do politiko-ikonomicheskata BALERINA- Boyko Metodiev Borisov Дата: Понеделник, 2011, Ноември 28 11:41:32 EET Борисов: Да не си мислят, че ще ме уплашат Като не ни искат, хвърляме оставка, след това влизаме в политическа криза и т.н., коментира премиерът ситуацията в страната Борисов,това са твои думи ,нали така.Какво целиш с тези си милиционерски ходове да постигнеш ? Европейските наблюдатели да си помислят,че негодуванието на народа се дължи на това, че "правиш" реформи в БДЖ и пенсионни такива????! Вече знаем защо е умряло БДЖ,така,че номера с него не минават.Друго,сега са те посъветвали да играеш със СИЛЕН КОЗ,а именно "пенсионна реформа",без компромиси.!!! Дянков как така това го съобщи това "ходейки пеша"в Созопол ???.Много ти е угодно да се впишеш в Гръцката Криза,но какво е БСП-Мутренска ,царуваща толкова години чрез КАРЦИНОМА-БСПи нейните ОСНОВНИ ПИПАЛА: НДСВ,антиконституционната ДПС,и сега метастаза ГЕРБ,ръководен от тебе.Така ,че няма да имаш удоволствието да цитираш "европейски кризи".Още Станишев преди да ходи по малка нужда,след слизането си от самолета и идването си от конференции,не забрави ДЕБЕЛО ДА ПОДЧЕРТАЕ-ГРЪЦКАТА КРИЗА !!! А сега Борисов със сигурност ти е удачно да оставиш власта,понеже ЗАКОННОСТТА,ИНФРАСТРУКТУРАТА и РЕЙТИНГИТЕ вече се изчерпаха,пьк и ЕНЕРГЕ,ЗИРАНЕТО май не ти се отдава,и сега много ти е желателно както се вижда да направиш ЧАО,поради произведените от тебе МИРИЗМИ,и предаването на щафетата на ПАРТИЯТА ГЛАВНИЦА БСП.Абе Борисов,Цветанов казва, че майка му от спестяванията за семки на малкия Цетанчо му купила 6,апартамента,а ти се оправдаваш с Папандреу,и сега ти е много удобен момент да се ИЗ,ПАРИ,Ш с БАЛЕТНИ СТЪПКИ/хамелеонско довиждане/ ,но преди това трябва да обясниш на НАРОДА как ТАКА ти се опита да го онищожиш по нареждане на АБВ.Със сигурност няма да ти се говори какво знаеш за ДВЕСТА ЗНАКОВИ УБИЙСТВА,нито за ЕНЕРГЕТИКАТА на БСП,нито за връзките ти с ПОДЗЕМНИЯ СВЯТ ,нито за това кой си, с изключение на това как си ПОРАСНАЛ ТОЛКОВА със СЕЕНЕ на КАРТОФИ.

Добави коментар

Водещи новини