Георги Първанов: Правителството е непредсказуемо, тезите му не работят

share

Държавата е непредсказуема при определянето на правилата в социалната политика.

Това каза президентът Георги Първанов пред журналисти по повод предложението на финансовото министерство за увеличаване на възрастта за пенсиониране от догодина. Тази направена заявка, това намерение е в противоречие с договорените параметри на пенсионната реформа, една година по-късно, при това - направено по един начин, който трудно може да бъде приет. Това идва да покаже, че държавата е непредсказуема, непоследователна при определянето на правилата в социалната политика, каза Първанов.

По думите му – това само ще ерозира доверието в държавността в синдикати, работодатели и най-вече в гражданите.

Винаги съм бил против това да се противопоставя една социална или възрастова група на друга. Тезата - дайте, ще вземем от едните, за да дадем на другите, не е работеща, тя е също недържавническа. Споделям съмненията на финансовите експерти, че този ход може да доведе до сериозен приток в бюджета, ние знаем, че в държавния бюджет такива ресурси не са предвидени. Като една бюджетна кръпка, разбира се, би могло да се приеме като тълкувание, но като дългосрочен ефект аз не вярвам да се получи, каза държавният глава.

Първанов посочи, че самият финансов екип на управляващите не излиза с лицето си, а прави този ход чрез подставени лица, чрез депутати.

Това също подсказва, че те самите разбират нередността на едно подобно действие, каза той.

Водещи новини

Още новини