Бъчварова: Няма кого да интегрираме (видео)

share

Темата за интеграцията на чуждите граждани е важна. Това, което сме направили дотук е, че има проекти, осъществявани от Държавната агенция по бежанците. За да тече интеграция обаче, трябва да е ясно кого интегрираме. На практика ние нямаме кого да интегрираме – хората идват, подават документи и заминават, или получават документи и отново заминават. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова на въпрос на депутата от БСП Атанас Мерджанов по повод изпълнение на интеграционни програми за бежанците.

По думите й профилът на хората, идващи в България, се променя. Миналата година са били над 40% сирийски граждани, сега са иракски. Голяма част от тях са неграмотни. Имаме нормативна уредба, въпросът е, че няма към кого да я приложим, каза още тя.

Мерджанов заяви, че се изправени пред неизбежна заплаха и не може да се справим с наплива на бежанци с една гола готовност. „Правителството трябва да поеме сериозни отговорности, да знае какво трябва да се прави в подобна ситуация”, заяви червеният депутат.

Водещи новини

Още новини