Сметната палата отказа да завери отчета на Министерството на земеделието

share

Сметната палата отказа да завери отчета на Министерството на земеделието, обяви председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров.

„От години не сме имали отказ от заверка на министерство. В предишните две години заверката е била с резерви. Проверихме огромна база данни и имаме по-пълна картина”, заяви той. Основният проблем с МЗХ е липса на отчетност за хидромелиоративните съоръжения, които са огромни по стойност. Те не са осчетоводени като актив. Мирослав Найденов е обещал, че до средата на 2012 г. ще приключи този процес на инвентаризация на тези съоръжения. Там е имало престъпно посегателство и изтриване на цялата база данни за тези активи. Това изкривява съществено отчетността в МЗХ. Има образувано наказателно производство по повод престъпното посегателство. В момента никой не знае колко са активите и на каква стойност, коментира проф. Димитров.

Сметната палата
е извършила заверка на финансовите отчети на общо 172 бюджетни организации за 2010 г., от които - 42 министерства и ведомства, 94 общини, 36 висши училища. 9 ведомства и 9 ВУЗ-а са със заверени годишни отчети без резерви. Заверка без резерви, но с обръщане на внимание за 2010 г. са получили 22 министерства и ведомства и 57 общини. 47 бюджетни организации имат заверени финансови отчети, но със резерви, като това са 10 министерства, 29 общини и 8 ВУЗ.

Водещи новини

Още новини