Самите управляващи се колебаят за Захариева, как опозицията да я подкрепи, попита Четин Казак

Булфото (архив)
share

Тези дни много пъти се задаваше въпроса, дали ДПС ще подкрепи предложените промени в Министерски съвет. На този въпрос първо трябва да отговорят в управляващата коалиция. Видяхме преди минути, че самите управляващи се колебаят и не знаят дали ще подкрепят новия министър на правосъдието. Как очаквате тогава, опозицията да подкрепи тази кандидатура?

Това каза от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Четин Казак по време на днешните дебати за избор на Екатерина Захариева за нов министър на правосъдието. ДПС ясно е заявило, че е конструктивна опозиция, като подкрепяме всички разумни предложения. Една от най-важните реформи е съдебната. Трябва да отбележим, че за година и половина нищо сериозно не се случи със съдебната реформа, освен приетите преди дни промени в Конституцията. Слушахме само определени мантри на отиващия си екип на министерството на правосъдието. Този екип не внесе нито едно сериозно изменение в съдебните закони. Как да дадем картбланш за нещо, което не се е случило, попита той.

Ние заявихме, че ще подкрепим конституционните промени, но не по начина предлаган от Христо Иванов. Трябваше да има диалог, ангажираност, отдаденост, въвличане на всички съдебни гилдии, а не на инат да прокарваме едни радикални идеи. Тези идеи претърпяха крах. Очакваме новият министър, ако бъде избран, да промени тези политики и да заложи на диалога. Министърът ще трябва да потърси подкрепата на всички политически сили, на всички съдебни гилдии. Екатерина Захариева ще трябва да представи и конкретен пакет от мерки за съдебната реформа. Ние нямаме нищо против нейните професионални качества. Тя не е специалист в съдебната система. Това може да се окаже и минус, и плюс. Ние няма да подкрепим нейната кандидатура, но ще очакваме, ако бъде избрана, да работи за съдебната реформа, завърши Казак.

Водещи новини

Още новини