Борисов награди композитора Васил Казанджиев с отличието "Св. Паисий Хилендарски" (снимки)

Булфото
share

Премиерът Бойко Борисов връчи на световноизвестния български композитор, диригент и педагог акад. Васил Казанджиев наградата "Св. Паисий Хилендарски" за 2015 г.

Събитието се проведе в Гранитната зала на Министерския съвет.

Казанджиев получава наградата заради изключителния си принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

Годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" е учредена с ПМС 149 от 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.

Премиерът Борисов изрази голяма си чест да връчи наградата на акад. Васил Казанджиев и допълни, че е впечатлен от биографията му. "С много голямо внимание прочетох биографията ви. Още 10-годишен сте започнали да композиране, за да се стигне до диригент на Симфоничния оркестър на радиото, Солистите на София и всичко, което сте постигнали на световната сцена", отбеляза премиерът.

Борисов предаде поздравления от името на министъра на култура, който поради здравословни проблеми не може да присъства на церемонията.

Водещи новини

Още новини