Нов министър на правосъдието може да има до края на другата седмица, смята Караянчева

share

Напълно е възможно изборът на нов министър на правосъдието да стане до края на другата седмица, заяви пред БНР заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева.

"Ще имаме свое предложение, ще очакваме предложението и на РБ и ще очакваме премиерът да направи своя избор, защото той е човекът, който ще работи със съответния правосъден министър и изборът трябва да е негов", подчерта тя.

Според Караянчева Христо Иванов и Радан Кънев не са направили достатъчно, за да защитят своята теза по отношение на квотното разпределение в съдийската и прокурорската колегия във ВСС.

"Когато се направи този исторически компромис преди два месеца, този текст беше проблемен, и за АБВ и за Патриотичния фронт, и за другите политически сили. В този двумесечен срок имаше достатъчно време и правосъдния министър, и Радан Кънев да направят тези политически совалки, които са необходими, за да се убедят политическите сили, че това наистина трябва да се случи. Когато правиш стъпки за промяна в Конституцията, се изисква изключителен консенсус между тези партии, които присъстват в парламента", каза Караянчева.

Цвета Караянчева заяви, че не може да даде лична оценка за работата на Христо Иванов, но посочи, че е важно, когато се правят реформи да има диалог между парламентарните групи и изпълнителната власт: "Диалогът, който водеше министър Иванов, не беше достатъчно добър. При първото четене на промените в Конституцията се наложи министър-председателят да дойде в парламента и да направи възможен диалога".

Водещи новини

Още новини