Джеймс Уорлик: Борисов трябва да хване здраво юздите

share

Поздравявам новоизбраните президент и вицепрезидент, както и новоизбраните кметове. Поздравявам и Ивайло Калфин, и Меглена Кунева за добрия им резултат, те са принципни хора.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик.

Имаше проблеми с организацията на изборите, обвинения в манипулации и смятам, че те трябва да бъдат разследвани.  Сега обаче трябва да се гледа напред, чрез вота си гражданите дават възможността на правителството да проведе успешни реформи в области, където хората искат да видят подобрение. Премиерът Бойко Борисов е наясно, че доста хора са гласували и срещу него, затова трябва да поеме здраво юздите и да осъществи реформите във важните области. Росен Плевнелиев пое ангажимента да извърши реформа в съдебната система и в други области и мисля, че ще застъпи за интересите на българите. Сега отговорността е в ръцете на президента, премиера и Министерския съвет, допълни Уорлик.

Не трябва да има повече извинения с наследството от предишното правителство, ГЕРБ вече 2 г. са на власт. Опозицията показа, че доста българи я подкрепят и трябва да работи съвместно с правителството, за да се осъществят планираните промени. Премиерът трябва да е достатъчно силен и да има визия за бъдещето, за да проведе такива мерки, че страната да върви напред, каза още американският посланик у нас.

Уорлик изрази надежда, че новият министър на правосъдието ще направи такива реформи в съдебната власт, които ще доведат до по-добри резултати при борбата с корупцията. Той посочи, че никой не трябва да бъде над закона, независимо от положението му в обществото, и че корумпираните и некадърните служители трябва да бъдат извадени от съдебната система.

Водещи новини

Още новини