Джеймс Уорлик: Ромите не трябва да стоят над закона

  • 26 септември 2011 07:49

  • 5070
  • 15
Джеймс Уорлик: Ромите не трябва да стоят над закона
© Булфото

България има предистория на религиозна толерантност и смятам, че случаят в Катуница е изолиран инцидент. Всички обаче трябва да са внимателни и да действат така, че да се върне спокойствието.

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик.

Трябва да е ясно, че никой не стои над закона, включително и ромските граждани. Важно е да се върне върховенството на закона и нещата да се разгледат разумно, допълни той.

Този род насилие не трябва да се случва нито преди избори, нито след това. Важно е полицията да възстанови реда и спокойствието. Трябва да бъдат приведени под отговорност и запалилите къщите, и ромите, които мислят, че могат да управляват самоволно цели групи от хора. Полицията не може да позволи на никой да пали частни домове, те трябва да върнат спокойствието, а от друга страна гражданите имат правото да протестират. Хората обаче нямат право да извършват насилствени действия и да нарушават закона, категоричен бе американският посланик.

Не съм запознат в детайли с проверката на имотите на Кирил Рашков, но пак казвам, че никой не трябва да стои над закона. Ако бъдат открити нарушения, държавата трябва да предприеме съответните съдебни мерки. Ромските общности също трябва да контролират своите лидери, посочи Уорлик.

По повод проучванията за шистов газ в Добруджа, американският посланик каза, че и САЩ имат притеснения при разработване на находища на шистов газ, но трябва да се знае, че компаниите са тук, за да разберат дали въобще природната суровина е налична в България, а въпросът за добива евентуално ще се разглежда едва след няколко години.

3 млн. куб. м. газ са необходими на България, а от "Шеврон" изчисляват, че от това находище могат да се добиват 24 млн. куб. м., така че бих препоръчал да се разбере все пак има ли шистов газ в Добруджа. И в САЩ се добива газ в населени райони и смятам, че въпросът не трябва да се разглежда толкова емоционално. Оставям решението за референдум за шистовия газ в ръцете на правителството, но мисля, че тук думата трябва да имат експертите, защото гражданите нямат достатъчно научни  познания по темата, заяви посланикът на САЩ в България.

Нямам фаворит за президент, но смятам да се срещна с по-голямата част от кандидатите. За САЩ е важно да чуем какво мислят кандидат-президентите по важните въпроси, защото искаме да продължим доброто си сътрудничество с България, каза още Джеймс Уорлик.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5070 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
Heavy_Metal_Man

2011.10.04 | 15:22

15
Мама ти и боклук американски да еба!!!
Warlick

2011.09.27 | 15:07

3
Братя и сестри, вече 20 години всички правителства в България имат само един враг - собствения си народ,т.е. нас. Единствените усилия, които управляващите 20 години хвърляха и хвърлят са за това да водят терористична война с нас, да избиват и прогонват децата ни. Никой не е заплашвал през тези 20 години правителствата ни отвън. Напротив. С всички тях бяха правени компромиси от чужбина. Затова те насочиха усилията си в необявена война срещу собствения си народ. Братя и сестри. Нас ни избиваха и избиват собствените ни управници-ортаци на Кирил Рашков. Собствените ни управници, които ни подкарват към урните и вършат изборни манипулации по договорки помежду си, ни превърнаха в роби, лишиха от смисъл депократичните процедури. От нас се иска само да сме "мирни", внушава ни се, че трябва да действаме само в "рамките на закона", да чакаме решение от "закона" и неговите изпълнители - полиция, съд и прокуратура. Миролюбо-бенатовки мрънкат заплашително срещу ни и ни вменяват вини, които нямаме дори в помислите си. Само че в България законът е за едни един, а за други-или е съвсем друг или изобщо не съществува, като в примера с Кирил Рашков и подобни. Законът е празна мъртва буква. Реално има друг закон - законът на беззаконието, системно провеждано в интерес на управляващи фамилии и техните подставеници политици. Братя и сестри, на нас ни обявиха война. Тази война и до сега ние не водим, а само сме избивани. Мряхме, мрем, мизерстваме и изпращаме самолетите с децата си за някъде по света. Братя и сестри, ние трябва да приемем, че сме в състояние на война с всички клиенти на Кирил Рашков - българските политици от Желев, през Филип Димитров до Бойко Борисов и техните кукловоди. Ако ние сме хора и народ, ние трябва да приемем истината за тази война и да я водим. В противен случая - мъртви сме. По-добре славен край, отколкото безславен овчи живот. Всички правителства на България, клиенти на Рашков, трябва да бъдат в крайна сметка съдени от народен трибунал за геноцид над собствения си народ. С тази "рашкова политическа система" трябва да да се свърши веднъж за винаги. Ние няма какво да губим, освен безчестието си. А можем да спечелим всичко - държаата си, живота си, децата си, благоденствието си.
Роси

2011.10.02 | 00:34

14
А от коя секта сте,ако може да запитам?

2011.10.02 | 00:34

12
Е ВЯРНО Е !!! АМА КАКВО ЧАКАТЕ ????? БРАТЯТА В ПЛОВДИВ СЕ ВДИГНАХА !!!! ВРЕМЕ Е !! КРАЙ !! АКО НЕ СЕГА , НИКОГА !!!
aibou

2011.10.02 | 00:34

13
Уоркли много му е зор за шистовия газ,циганите няма да може да ги изгоним ама него задължително трябва.
Дичо

2011.10.02 | 00:34

11
Тоя мръсен гущер, да не плямапа много много... Аз искам да запитам, как така посланиците на другите държави не си позволяват никакви коментари относно вътрешните ни работи, които са си наши, а тоя на всичко което се случи дава изявления аааааааааа? Мило му било за циганите, ми да го оженим за някоя мургава и да си земе една барака в циганската махала да го видя какви ще ги приказва!
vanko76

2011.10.02 | 00:34

10
А ето го и Генерал-губернатора на България които е голяма дружка на Борисов.Добре де кажи това на Борисов не народа ние знаем,че така трябва да е,но Боко май не иска да е така,защото все пак Кирил Рашков мангото е член на ГЕРБ днес си го бил признал в някоя медия.

2011.10.02 | 00:33

9
А, самият Уорлик ни низхожда за да ни каже нещо! Уорлик, GO HOME! Ти си единствения стожер на цялата гербарска камарила в България! Не мога да повярвъм какъв безпадонен и арогантен тип са изпратили сащ за техен посланик тук! Няма да му забравя мазната физиономия, когато се среща с ромски лидери през пролетта и след обявяваше, че МАЛКО обществени ресурси били отделяни за мангалите в нашата страна- трябвало повече! Българите били нещо задължени рамите щото....Ей, простак американски, нахалството ти предизвиква само отвращение и антипатия към теб и от страната, която представяш, защото е ясно, че си един обекновен Антибългарист!
aibou

2011.10.02 | 00:33

8
"Оставям решението за референдум за шистовия газ в ръцете на правителството, но мисля, че тук думата трябва да имат експертите, защото гражданите нямат достатъчно научни познания по темата, заяви посланикът на САЩ в България." Е това ако не е наглост.... Добре,дори така да е,но нека хората да си изберат експерт,а не нашият американски "приятел" да назначава. Той наистина си мисли че може да идва тук и да се чуди само с какво да ни отрови , то не бе ГМО не бе шистов газ.... ама и на нашите хич не им дреме.Бойко връщай им го , да не го криете и него по хотелите.........

2011.09.27 | 15:08

7
Tozi evreiski chervei da hodi da si gleda indiyncite vav rezervatite i negrite robi ,tam kadeto sa stapali samo pogrom i razruha ,iskat shistov gaz Balgariy da nee ORIENTA ILI SOMALIY
213

2011.09.27 | 15:07

6
Уф,беше ми залипсвал тоя.
Аз

2011.09.27 | 15:07

5
Генерал-губернатора пак се изказва и това за пореден път доказва, че управляващите ни за нищо не стават. В една нормална държава за много по-малко вмешателство във вътрешните работи, въпросния Уорлик би бил обявен за персона нон грата. Защо нашия посланик в САЩ не ги попита защо бият негрите и да засичаме за колко секунди ще го изгонят .....

Добави коментар

Водещи новини