Меглена Кунева: Това което искам, е да събудя нацията

share

Две седмици след като спечели над 470 хиляди гласа в първия тур на президентските избори като независим кандидат бившият еврокомисар Меглена Кунева потвърди официално, че ще продължи да участва в политиката в България, но отново не обяви как.

Кунева, която завърши битката за държавен глава с 14% от гласовете, свика днес представители на медиите и съобщи, че ще обиколи отново страната и ще обмисли в следващите месеци как да оправдае очакванията на хората и как да им предостави алтернатива. Тя изрази надежда, че това би могло да бъде "животоспособна алтернатива в посока на гражданското общество".

За пореден път Кунева отрече да има намерение да прави партия. Подобна теза лансираха мнозина социолози и политически наблюдатели, които още в нощта на първия изборен тур коментираха, че полученото без партийна подкрепа доверие на близо половин милион избиратели е добра основа за създаване на нова политическа сила, чийто лидер на бъде бившият еврокомисар.

"Не смятам, че отново около един човек да се създаде партия е добра рецепта", коментира днес Меглена Кунева. Тя посочи, че партия се прави с желание да се участва на избори и да се вземе властта, а нейната цел е друга: "Това, което аз искам, е да събудя нацията".

Много хора ми писаха и ми казаха "Направете партия, веднага се включваме в нея" - имам друг начин на мислене - аз искам основа, искам хора, които мислят и могат да се борят, а аз мога да ги представлявам и да се боря за и със тях. Едва когато намеря тези хора, мога да мина в следваща стъпка, заяви пред в. "Дневник" Меглена Кунева.

Водещи новини

Още новини