Калфин: Смисълът на ЕС е да предлага общи политики, водещи до по-добра координация

Булфото
share

Има социални теми и такива, свързани със заетостта, с които отделните държави не могат да се справят единствено на национално ниво. Именно в това е смисълът на Съвета на ЕС - да предлага законодателни решения, които да бъдат единни и които целят по-добра координация между отделните страни членки. Това заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на редовното заседание на Съвета на министрите на труда от страните членки в ЕС, съобщиха от МТСП.

Поводът за изказването му беше Докладът на Комитета по социална закрила, посветен на реформите в областта на социалната политика и заетостта на страните членки на ЕС.

Министърът се изказа в подкрепа на Доклада и изведените от него приоритетни области за бъдеща работа - младежката заетост, адекватността на пенсиите, подкрепата за повишаване на доходите. „Що се отнася до ефективното европейско законодателство, изключително важно е то да бъде реалистично и съобразено със социалните, икономическите и политическите специфики на отделните страни членки”, подчерта още министър Калфин.

Докладът на Комитета по социална закрила към Съвета на ЕС по заетостта се фокусира върху актуалните реформи в областта на социалната политика за 2015 г. в областта на социалното включване, пенсиите, здравната и дългосрочна грижа. В ключовите му послания е поставен акцент върху новите предизвикателства в областта на социалната политика и политическите приоритети в краткосрочен план - модернизацията на системите за социална закрила, политиките за намаляване на бедността, увеличаването на социалното включване и включването в заетост на уязвимите групи, преодоляването на неравенството между половете.

Водещи новини

Още новини