Горанов категоричен: Няма да взимаме нов външен дълг, прагът на данък ДДС за имоти и коли е много ни

  • 29 септември 2015 16:01

  • 5247
  • 219
Горанов категоричен: Няма да взимаме нов външен дълг, прагът на данък ДДС за имоти и коли е много ни
© Булфото (архив)

Министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва присъства на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде репортер на Novini.bg.

Днешното заседание беше председателствано от Кирил Домусчиев, защото социалният министър Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска има служебни ангажименти. Горанов заяви, пред социалните партньори, че правителството се отказва от идеята да предлага общините да провеждат данъчна политика и да облагат доходите на физическите лица. "Това е дебат по несъществуваща тема и за правителството е неприемлива мярка. Малко преди обяд писах до НСТС и изпратих актуализиран вариант на Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, тъй като заявеното отдавна оттегляне на идеята за даване на възможност на общините да провеждат данъчна политика по отношение на облагането доходите на физическите лица се прецени, че не е приемлива мярка. Начинът, по който се проведе дебатът и масовото становище е, че не се възприема като мярка", каза още финансовият министър.

"Нито един от конституционно определените органи не е предложил такава и няма намерение да предложи такава мярка. Във връзка с проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративно подоходно облагане искам да заявя, че голяма част от бележките, които социалните партньори са направили, са намерили отношение в окончателния вариант", обясни Горанов. 

"Още една седмица ще се обсъжда какъв модел ще се приложи за непризнаване на данъчен кредит за скъпи недвижими имоти и превозни средства на юридически лица при начисляване на ДДС", обяви Горанов след заседанието на НСТС. "И сега ползването за лични цели на активи - собственост на юридически лица, е недопустимо и неприемливо за ДДС-директивата на ЕС и за нашият закон за ДДС. Това ерозира основата за начисляване на ДДС и допуска много недобросъвестно поведение", посочи министърът. "Не е тайна, че 95 процента от новите скъпи автомобили, които се движат в България, са собственост на юридически лица и така се избягва плащането на данъци. Ние предпочитаме да разширим данъчната база, отколкото да повишаване данъците", каза Горанов.

"Прагът от 700 лева на материалния актив, който може да бъде ползван като личен от юридически лица, е много нисък и ще бъде увеличен до 35 или 50 хиляди лева. От друга страна, ще бъде ограничен до група активи, които са най-значими, като превозни средства и недвижими имоти, за които е трудно да се определи кога се ползват за фирмени, и кога за лични цели. Трудно е да се изчисли с колко ще се увеличат приходите от ДДС, но ако се види пазарът на скъпи автомобили, може да се предположи, че става въпрос за десетки милиони левове. Ще се върви към методика, където определен процент от ползването на даден актив ще се признава като данъчен кредит и искаме да решим този процент законодателно", добави той.

"При около 250-252 работни дни в годината в остатъка от дните собствениците на активите могат да се изкушат да ги ползват за лични цели. Много е трудно да се "нацели" правилният процент, особено при недвижимите имоти, и неслучайно ще работим още една седмица, защото имаме намерение да внесем предложението в МС следващата сряда, каза министърът. Ще търсим диалог с работодателските организации, за да не стигнем до крайност", допълни той и обясни, че в ЕС непризнаването на данъчен кредит за собствеността на автомобилите от страна на юридическите лица е около 50 процента, но при нас този процент ще е много по-нисъ.

По-рано - при обсъждането на темата в НСТС, Людмила Петкова - директор на дирекцията "Данъчна политика" в Министерството на финансите, каза, че се обсъжда непризнаването на данъчен кредит да е 10 процента при ползването на скъпите превозни средства.
Горанов посочи че готов да обсъди намаляването на границата за плащане в брой от 15 000 на 5000 лева, но все още не може да намери аргументи, тъй като това би затруднило нормалния стопански оборот. За съжаление ние сме държава с доста голяма сива икономика, допълни той.
 
"Не се налага вземане на нов външен дълг, защото държавата събра тази година номинално 1,6 млрд. лева повече от осигурителни вноски, ДДС и от акцизи. Когато коментирахме програмата за външен дълг, казахме, че даваме максималния възможен лимит, за да можем да затворим този дебат, който е труден за нашето общество. Благодаря, че още в първите дни на годината по инициатива на премиера Бойко Борисов имаше координационни срещи на службите по приходите, прокуратурата и службите, които се занимават със опазване на обществения ред - това дава резултат, заяви той. Неслучайно Конституционният съд отхвърли днес искането на 48 народни представители по решенията на парламента за Глобалната средносрочна програма на България за издаване на облигации на стойност 8 000 000 000 евро", завърши министърът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5247 219

Свързани новини

Коментари 219

Добави коментар

2015.09.30 | 21:43

219
САМО ГЕРБ!
БАТКО ЛЮБО-- дърт хюм от Бургас

2015.09.30 | 13:42

218
Трябва ни премиер който да е въртял свирки в сараите и на рязаните " братушки " -- с две думи , да не се плаши от нищо и да умее да печели пари с г.ъза си !

2015.09.30 | 13:42

217
Тия двамата са като два плужека на припек

2015.09.30 | 13:42

216
Простата Тиква и крадливото му лакейче

2015.09.30 | 13:42

215
БОЙКО КУРВООООООО,ГОРАНОВ КУРВООООООО
Любомир Ангелов член на ПП АТАКА

2015.09.30 | 13:42

214
За 25 години Волен Сидеров смени професия, партия, политически убеждения, геополитическа ориент.ация, футболен отбор, жена, любов.............Аз имам големи съмнения и за пола? :)))

2015.09.30 | 13:41

207
LUBAK SHTAPRASKAM KATO GENA
Любомир Ангелов член на ПП АТАКА

2015.09.30 | 13:42

213
САМО ФАКТИ ! Волен Сидеров като главен редактор на вестник Демокрация : “Съветската армия е страж на мира” - тази лъжа се насаждаше в главата на българина от буквара на първолака до вестника на пенсионера. Песни се пееха и стихосбирки се тиражираха в прослава на “леген.дарната Червена армия”. Не знам друга страна да е възпявала така ок.уп.ат.oра си и да му е издигала ме.га.ло.ма.нс.ки паметници, по-високи от ТВ кула. България го е правила. Гнусотата на голямата демагогия изискваше не само да се подчиниш, но и да обожаваш този, който ти носи робството. А там, където е стъпил ботушът на Альоша, друго, освен робство, хората не са узнавали. Предполагам, че в бъдещите буквари и енциклопедии определението за съветската армия ще бъде “Страж на робството до разпадане на империята”. За мен утешително и радостно е, че ще доживея това време. Както е радостно разтурването на Варшавския договор. Слава Богу, никой няма да ме защитава от “враговете на социализма”. САМО ФАКТИ! :))))))

2015.09.30 | 13:42

212
А минималната заплата да не е станала 1000 лева?

2015.09.30 | 13:42

211
Бостанско плашило защо не пишеш по темата , да нямаш атакистки чеп отзад ? :)))))

2015.09.30 | 13:42

210
Меди Доганов оплодил Бойко

Добави коментар

Водещи новини