Борисов: Учените в БАН ще взимат заплати, ако работят по проекти

Булфото
share

Правителството ще отпусне пет милиона лева за съфинансиране на европейски проекти, по които работи Българската академия на науките, обяви  министър-председателят Бойко Борисов при откриването на новото отделение по хемодиализа в „Пирогов”.

Днес министрите на финансите и на образованието Симеон Дянков и Сергей Игнатов ще се срещнат с ръководството на БАН, съоби премиерът.

„Знаете, че отпуснахме десет милиона за Фонд „Наука”, още пет милиона днес ще добавим към тях и ще им кофинансираме всички проекти. Така, както Европейската комисия работи с нас, ние ще работим с БАН. За всеки проект, за който докажат неговата ефективност, в рамките на 10 – 15 милиона сме готови да го кофинансираме”, каза Борисов.


На въпрос – какво ще се случи със заплатите на учените в академията, за които няма пари за ноември и декември, Борисов отговори: „Заплати ще имат, когато работят по проекти и могат да изкарват колкото искат пари. Преди две години те поискаха от мен закон, който да ги направи абсолютно самостоятелни – неангажирани на практика с правителството, такъв закон има, те се отчитат пред парламента. Ние какво искаме всъщност от тях като ангажимент към държавата – да работят така, че да използват максимално парите, които държавата дава, европейските програми. Сами разбирате, че всеки, който има проект, по него ще получава много големи заплати”, каза премиерът.

Според Борисов, много професори в момента работят прекрасно по европейски проекти и са много доволни. Те са с много високи заплати, когато всеки в БАН работи така и усвоява европейски средства, проблемът със заплатите няма да бъде дискутиран. И сега има учени в БАН, които взимат в пъти по-високи заплати от вашите, госпожо, обърна се Борисов към журналистите.

Водещи новини

Още новини