Промените в Конституцията минаха на първо четене (видео)

share

Законопроектът за промени в Конституцията бе приет на първо четене. Това стана, след като 184 души гласуваха „За“, 34 „Против“ и 8 се въздържаха.

Днешният резултат означава, че законопроектът може да влезе за второ четене още идната седмица, тъй като прагът гласове, които бяха нужни за това, бе 180.

До гласуването се стигна след 4 часа дебати и доматена атака пред парламента, като резултатът бе последван от два отрицателна вота – на социалистите Таско Ерменков и Валери Жаблянов.

„Гласувах против този законопроект не защото съм против промените, но ви питам с този законопроект какво направихме? Дали създадохме условия за повишаване на вярата в съдебната система?“, запита Ерменков.

„В нито едно от тези предложения не видяхме грижата за това как да бъдат укротени страстите на някои прокурори. Единственото, което успяхме, е да въведем политическия принцип на кадруване в тази система. Нещо, което е недопустимо в съвременната правова държава“, категоричен бе той.

„Достатъчно аргументи бяха изложени по отношение на предложените промени в Конституцията. Ясно е, че няма нито един професионален аргумент за това какво трябва да се прави“, подкрепи го и колегата му Жаблянов.

„Колегите от Атака, които минават за опозиция, днес подкрепиха конституционните промени, с изключение на техния предводител. Това не смущава управляващото мнозинство, което е противник на тази партия“, изтъкна той.

Атака и ДПС гласуваха общо и сформират една своеобразна коалиция, на мнение е социалистът.

„Към нищо не се движите, към никакви реформи. Ще създадете поредните промени, от които нищо няма да излезе! Ще създадете напрежение в съдебната система и резултатът няма да бъде съществен“, изричен бе Валери Жаблянов.

ю

Водещи новини

Още новини