Венецианската комисия подкрепи конституционните промени

  • 23 октомври 2015 16:54

  • 844
  • 0
Венецианската комисия подкрепи конституционните промени
© Булфото

Венецианската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа гласува становище по проектозакона за промени в Конституцията на Република България в главата за съдебната власт, съобщи Министерството на правосъдието.

Становището подкрепя предложените промени и препоръчва те да не спират дотук. Пълният текст на документа ще бъде публикуван утре на сайта на Венецианската комисия.

Очаквам становището на Венецианската комисия да консолидира волята и да даде смелост на народните представители в работата по реформата на съдебната власт за изграждане на независим съд и ефективна прокуратура, работеща при условията на демократична отчетност. Това заяви министърът на правосъдието Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския днес по време на заседанието на Венецианската комисия.

В изказването си по време на заседанието министър Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския благодари на комисията за нейния ангажимент да подпомогне с експертиза усилията на България за съдебна реформа. Той оцени становището на комисията като ценна концептуална рамка за продължаване на реформата, която ще окуражи българския парламент за още по-радикална реформа.

На 22 юли 2015 г. председателят на Народното събрание Цецка Цачева официално поиска становището на Венецианската комисия (Европейска комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа) за законопроекта за изменение и допълнение на конституцията. В средата на септември т.г. тричленна делегация на Венецианската комисия посети България и проведе много широк кръг от срещи с представители на българските власти - с председателя на Народното събрание и с членовете на конституционната комисия към парламента, с министъра на правосъдието, с председателите на върховните съдилища, с представители на Върховната касационна прокуратура, с различните професионални организации на магистратите и с представители на неправителствени организации с експертиза в съдебната реформа.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
844 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини