Симеон Дянков: Няма да режем заплатите на редовите полицаи и военни (видео)

share

Редовите полицаи и военни ще продължат да се пенсионират с 20 заплати. Така финансовият министър Симеон Дянков разсея съмненията породени от 24 часа, които в публикация днес твърдят че обезщетенията ще се орежат за всички служители в сектор „Сигурност“.

Намаление ще има при чиновниците – секретарки, домакини и т.н. Единственото масово намаление на обезщетенията ще се направи в ДАНС, тъй като те вършат само чиновническа работа, заяви Дянков. Намалението за контраразузнавачите ще бъде с пет заплати надолу и при пенсиониране те ще вземат по 15 заплати. Стажът при ранно пенсиониране ще се вдигне от 25 на 27 години, така ще се натрупат повече пари в НОИ, изчисли финансист №1.

Симеон Дянков си призна, че не се е извинил на академиците от БАН след като ги нарече старозаветни старци. Няма и да се извиня, нека покажат, че могат да правят европроекти, както го правят университетите. Това е бъдещето на науката, убеден е Дянков. Ще изслушам аргументите на президента Георги Първанов, който се ангажира да защитава желанието на БАН за по-висок бюджет. Парите за академията обаче ще останат 54 млн.лв и това е последната ни дума, отсече Дянков и уточни, че не се притеснява за президентско вето на бюджета.

Това е най-добрия бюджет, който е възможен, това се признава и от Европейската комисия. Сложили сме достатъчно буфери, за да можем дори при лош сценарий в Гърция и Европа България да задържи своята финансова стабилност, смята Дянков. План Б е заложен в самия бюджет - макрорамката показва 2,9 % растеж. Ние обаче заложихме приходите за 1% растеж и това е буферът който ще ни гарантира спокойствие, заяви финансовият министър.

Така след пет години българите ще бъдат по-богати от гърците. В Гърция 10 години няма да се съвземат от финансовия удар, след като почти четвърт век са живели не според възможностите си, заяви Дянков

Водещи новини

Още новини