В България има мизерно ниски пенсии, призна Калфин

Булфото
share

АБВ има последователна позиция за промените в Конституцията. Това каза пред БТВ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Припомняме, че под последния проект се подписа само председателят на парламентарната група Борислав Борисов.

Политическата формация не прие първоначалния проект и той не се случи, новия ще подкрепим на първо четене, за да тръгнат промените, обясни Калфин.

Според него предложението от правителството изменения на Конституцията не са съдебна реформа, а са само подобрения на съществуващата система. Министърът напомни, че от 25 години страната ни получава критики отвън за политическо влияние върху съдебната система.

Социалният министър се надява следващата седмица, която е последната работна за депутатите преди ваканцията, да бъдат приети на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се правят сериозни промени в пенсионния модел. В момента в България има мизерно ниски пенсии, призна министърът на труда и социалните грижи.

По думите му предложената реформа ще доведе до увеличаване първо на новите пенсии и постепенно на старите. Калфин даде пример с жена на 40 години, която в момента се осигурява върху 650 лв. – по негови изчисления тя ще се пенсионира през 2040 г. с пенсия 1100 лв.

Водещи новини

Още новини