6000 българи с блокирани пенсии

  • 04 август 2015 13:19

  • 4778
  • 1
6000 българи с блокирани пенсии
©

Съдия-изпълнители са запорирали пенсиите на близо 6000 българи заради неплатени сметки за парно, вода и телефон или заради задължения по кредити. Това показва справка на НОИ, цитирана от "Телеграф".

Въпреки, че доходите на хората с ниски пенсии са защитени от закона, много от тях попадат под ударите на съдебни изпълнители заради банкова тайна. Причината е, че съдия-изпълнителите налагат запори, без да знаят, че в сметките на длъжниците се превежда тяхната пенсия.

Към юли 2015 г. броят на наложените запори върху пенсиите от съдебен изпълнител е 5785, показва статистиката на НОИ. В по-голямата си част те са заради неплатени сметки на възрастните хора за чисто битови услуги, сред които парно, вода, телефон и др. Немалко от наложените запори са и заради неплатени кредити, признават от НОИ. От института уточняват, че имат данни за размер на задължението, съответното дело, по което вземането е присъдено, но не и основанието, за което се дължат парите. Поради това в НОИ не разполагат с информация точно каква част от постъпващите запорни съобщения са за събиране на суми по пресрочени кредити или неплатени сметки, обясняват от института.

Законът дава защита на пенсионерите с борчове. Съвсем скоро бяха "бетонирани" правилата, по които се блокират парите за старост. Това стана с решение на Върховния касационен съд от 26 юни. Според него доходът от пенсия е несеквестируем до размера на минималната работна заплата, която от 1 юли скочи от 360 на 380 лв.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4778 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.20 | 21:59

1
AKO E VYARNO NA NASILIETO SE PRISUJDA ELEMENT NA GENOCID

Добави коментар

Водещи новини