Назначенията във ВСС могат да обезсмислят постната реформа

  • 25 юли 2015 06:38

  • 1202
  • 0
Назначенията във ВСС могат да обезсмислят постната реформа
© Булфото

След като депутатите събраха 180 подписа под промените в конституцията, те бяха внесени в деловодството на парламента. Проектът влиза на първо четене в началото на септември.

Въпреки указанията на Венецианската комисия и ПАСЕ прокурори да не назначават съдии и обратно, парламентът ще може да го прави и така да обезсмисли разделянето на колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС). Промените в конституцията няма да ограничат политическите партии в избора им какви хора да вкарват в двете му камари. Реално във всяка от тях ще могат да попаднат всякакви магистрати, адвокати и научни работници.

Това става ясно от стенограмата на председателския съвет на лидерите на партии в сряда. На него бяха лансирани промените, по които в крайна сметка се постигна консенсус. Въпросът се повдига от депутата от БСП Янаки Стоилов. "Това съотношение, в което съдиите и прокурорите ще бъдат представени - било то като отделни колегии, напълно изключва възможността да бъдат избирани юристи, които са адвокати, преподаватели", казва той. Стоилов припомня, че ограничението двете колегии да се състоят само от прокурори или съдии, може да доведе до проблеми. "Нека да припомня, че първият ВСС беше разтурен заради това, че не е дадена възможност в него да участват представители от всички юридически професии", казва той.

Шефът на НС Цецка Цачева обаче бързо го успокоява, че няма такова ограничение. "Извинявам се, че ви прекъсвам, г-н Стоилов, парламентарната квота е 11 човека, 6 съдии, избрани от общото събрание. Двамата големи - председателят на Върховния административен съд и Върховния касационен съд, и 6 човека от квотата на парламента, където няма изрично условие това да са само съдии", казва тя.

"Вие не предвиждате да са само съдии", заявява Стоилов. "Няма такъв текст... Могат да бъдат учени и така нататък, но това е друга тема", отвръща Цачева. В същия дух се изказва и премиерът Бойко Борисов. "Това не би трябвало да ви притеснява, тъй като от парламентарната квота на двете колегии ще отиде такъв вот", обяснява той.

Източници на "Сега" уточниха, че вносителите на промените са отчели този проблем, но смятат, че това не може да се ограничи, защото щяло да бъде обявено за противоконституционно. Те щели да разчитат на това, че парламентът няма да назначи прокурори в съдийската колегия и обратното, защото ще стане скандал. За адвокатите и научните работници нямало проблем.

ДПС разчита разделението на ВСС на камари и правомощието да назначават и уволняват да отпадне след тълкуването на Конституционния съд. "Ние заявяваме, че бихме били съгласни в основното тяло на закона за първо четене да влезе този радикален вариант с много ясен ангажимент на този състав, че окончателното гласуване на този вариант за реално овластяване на двете колегии да се случи след отговора на Конституционния съд - дали този подход е конституционосъобразен или не", заявява Лютви Местан. ДПС разчита КС да размести и квотите, по които се формира ВСС, и да наложи свой вариант.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1202 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини