Парламентът избира нов омбудсман на 30 юли

Булфото
share

Решителната битка между двамата кандидати за омбудсман - досегашния Константин Пенчев и червеното острие Мая Манолова, ще се състои в четвъртък. Тогава за първи път те ще представят концепцията си за поста обществен защитник.

Това ще се случи на открито заседание на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека. Пенчев и Манолова ще имат на разположение по 15 минути, за да изложат визията си за развитие на институцията. Те ще трябва да отговарят и на евентуални въпроси на народни представители. След това комисията ще изработи доклад, който ще бъде раздаден и на останалите народни представители.

По процедура не е предвидено изслушване на претендентите в пленарната зала. Очаква се гласуването да се проведе на 30 юли, пише "Преса".

Изборът, който ще е таен, най-вероятно ще се проведе в зала "Изток" с бюлетини и урни. За избран ще се смята този претендент, който е събрал повече от половината гласове. Ако такъв няма, ще има балотаж. Според управляващото мнозинство е добре, че вотът е таен, защото може да възникнат спекулации за скрити коалиции между многото партии.

Водещи новини

Още новини