Манолова: Всяко умно управление има нужда от активен и критичен омбудсман (видео)

  • 22 юли 2015 13:49

  • 1818
  • 18
Манолова: Всяко умно управление има нужда от активен и критичен омбудсман (видео)
© Булфото

Всяко умно управление има нужда от активен и критичен омбудсман, каза Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, номинирана за обществен защитник, по време на публичен дебат, организиран от Гражданско движение "ДНЕС".

Според Манолова в България има огромни очаквания към институцията на омбудсмана. Гражданинът се чувства дребен и смазан в собствената си държава пред лицето на собствената си администрация, в тази ситуация хората имат нужда от защитник и това трудно може да става през политическите роли, коментира тя.

По думите й хората очакват омбудсманът да отиде при тях, а не те да тропат на вратата му и омбудсманът трябва да излезе от кабинета и да отиде при хората. Манолова допълни, че за нея това ще бъде лесно, защото е имала кабинет само докато е била заместник-председател на парламента. Мястото на омбудсмана е и в Гърмен, и при земеделските производители, и в НЗОК, и в МС, когато се решава замразяване на социални придобивки, и в парламентарните комисии, коментира тя.

Манолова каза, че би променила и начина, по който омбудсманът реагира на жалбите. В момента той се е превърнал в "бюро жалби", коментира тя и посочи, че според нея омбудсманът трябва да може да прави самостоятелни проверки. Трябва капацитет, при който омбудсманът самостоятелно да си формира позиция и да отговори на гражданите дали техните искания и жалби са основателни или не, обясни Манолова.

Според нея куца и работата с гражданските организации. Един омбудсман може да бъде истински ефективен, ако негов помощник са неправителствените организации, смята тя.

Според Манолова омбудсманът има достатъчно правомощия, които, ако се напълнят със съдържание, ще направят работата му много ефективна. Той има право да иска информация от всички органи, от всички посредници на обществени услуги по всички теми, които вълнуват хората, може да присъства във всички случи, когато се вземат важни решения - например да е в КЕВР, когато се решава цената на тока, в МС, в парламентарните комисии, в НОИ, в НЗОК, по време на управителните съвети на мобилните оператори. Има право на т.нар. косвена законодателна инициатива - може да прави предложения през председателя на НС и парламентарните групи, може да дава становище по законопроектите, които се отнасят до правата и свободите на гражданите, може да сезира КС, изброи Манолова.

Анджелика Цокова от ДНЕС обясни, че на дискусията е бил поканен и другият кандидат и сегашен омбудсман Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет, но той не е приел поканата. От институцията са посочили, че утре предстои изслушване на двамата кандидати в парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека. От Движението казаха, че комуникацията между тях и омбудсмана по различни теми през годините се осъществявала трудно и бавно.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1818 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
Джани

2015.07.28 | 07:07

16
Мая Манолова би била чудесен омбудсман! Хората, трябва да са сигурни, че тя ще се бори за правата им и ще решава наистина проблеми. Институцията омбудсман,все ще не е набрала сила сред обществото, защото не сме имали добър и всеотдаен омбудсман, който да наложи ролята на защитник на гражданите!

2015.07.28 | 07:10

18
BALGARSKIAT NAROD NIAMA NYJDA OT PARZALA I LAJKINIATA MAIA MANOLOVA. VAN OT POLITIKATA KURVO NAGLA.
N/A

2015.07.28 | 07:07

17
Тая скумрия, ако я сложат за омбудсман, ще емигрирам...
КОЙ КОЙ ЗАПЛОДИ ДОЛНАТА МАСТИЯ гаджева КОЙ КОЙ

2015.07.28 | 07:07

15
И ТАЯ Е БОКЛУК КАТО гаджева
КОЙ КОЙ ЗАПЛОДИ ДОЛНАТА МАСТИЯ гаджева КОЙ КОЙ

2015.07.28 | 07:07

14
И ТАЯ Е БОКЛУК КАТО гаджева
гост

2015.07.23 | 03:55

13
мераците за поста са ясни. но едно не стана ясно. признаваш ,че управлението на ГЕРБ е умно или ти си критичния омбудсман
СОЦИОЛОГ

2015.07.23 | 03:55

12
НО НЯМА НУЖДА ОТ КОСТИНБРОДСКИ АФЕРИСТИ.

2015.07.23 | 03:55

11
Ама тази си вярва че ще стане омбусман...както замаза КОСТИНБРОТ....мисли че и тук ще мине без конкурс

2015.07.23 | 03:55

10
KURVETINA KATO BOIKO
КОЙ КОЙ ЗАПЛОДИ ДОЛНАТА МАСТИЯ гаджева КОЙ КОЙ

2015.07.23 | 03:54

9
И ТАЯ Е БОКЛУК КАТО гаджева
КОЙ КОЙ ЗАПЛОДИ ДОЛНАТА МАСТИЯ гаджева КОЙ КОЙ

2015.07.23 | 03:54

8
И ТАЯ Е БОКЛУК КАТО гаджева

Добави коментар

Водещи новини