Борисов: Надяваме се на подпомагане от ЕК, за да не фалират нашите производители (видео)

Булфото
share

Президентът Владимир Путин възнамерява да увеличи ембаргото за земеделска продукция от ЕС, затова ще обмислим допълнителни начини за разширяване на мерките за подпомагане. Това каза европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган след срещата си с премиера Бойко Борисов.

"Готови сме да разгледаме конкретните мерки, с които разполагаме, но това трябва да е в контекста на финансовата подкрепа и дисциплина. Има затруднения и предизвикателства на млечния сектор в България", посочи Хоган. Той заяви, че министър Десислава Танева е въвела мерки, които в краткосрочен план да подпомагат фермерите.

Хогън обясни, че е готов да задели повече пари, за да подпомогне българските власти. "Сега разбираме, че президентът Путин възнамерява да увеличи ембаргото за земеделска продукция от ЕС. Ще обмислим допълнителни начини за разширяване на мерките за плодове, зеленчуци и защита на млечния сектор. Има нова Програма за развитие на селските региони (ПРСР) с възможности за доброволни обвързани помощи, там се предоставят 123 евро на крава. Това са мерки, с които се надяваме да ви подпомогнем за намиране на нови пазари, заради загубените вследствие от ембаргото", допълни Хоган.

Министърът на земеделието Десислава Танева допълни, че към момента от старата Програма за развитие на селските райони сме на 76% изпълнение, като обясни, че оценката е въпрос на субективен фактор.

От своя страна премиерът Бойко Борисов каза, че се надяваме на помощта и разбиране от страна на ЕК за загубите, които търпим от констрасанкциите на Русия. "Надяваме се на помощта и разбирането от загубите, които търпим от контрасанкциите от Русия за млечните ни продукти, плодовете и зеленчуците. Коментирахме го, за да бъде запозната ЕК. Надяваме се на подпомагане на този сектор за да не фалират нашите производители", обясни Борисов.

Водещи новини

Още новини