Заличават изборните парашутисти преди местния вот

share

Кметове от Видинско започнаха да заличават изборни "парашутисти", които се заселиха шест месеца преди местния вот. Отписванията на хора, които могат да обърнат изборните резултати в малки населени места, са започнали след проверки на районните прокурори.

Това съобщи зам.-окръжният обвинител на Видин Владислав Влашев, цитиран от "Труд".

От списъците се отписват приселници, които са в явно нарушение - в къщи с две стаи са били вписани по настоящ адрес между 20 и 40 души. Според Закона за устройство на територията минималният размер на жилищната площ на един човек трябва да е 30 кв. м. Кметовете имат 7-дневен срок, за да изпълнят прокурорското разпореждане.

Само в две общини - Макреш и Грамада, трябва да бъдат заличени над 200 изборни туристи. В с. Киреево, където беше отчетен бум на преселение на гласоподаватели, трябва да се отпишат 66 души, съобщи кметският наместник Герго Гергов.

"Общо пришълците ни са 162-ма, а на един адрес са вписани 45 души", допълни Гергов. Подобно е положението и в община Грамада, където трябва да се заличат 140 регистрации.

От прокуратурата заявиха, че ще предложат да бъдат глобени кметовете, които са регистрирали повече хора, отколкото е разрешено.

Статистиката във Видинско сочи, че 2576 души са се вписали на нов адрес преди изборите. Отписаните имат право да обжалват в съда. Малко е вероятно делата да приключат преди октомври, тъй като прокуратурата също ще обжалва, ако някой преселник спечели дело.

В област Монтана са установени четири случая на регистрация на повече от допустимия брой гласоподаватели на един адрес. Извършваме проверки и най-късно до средата на юни ще бъдат взети мерки, заяви говорителят на Окръжната прокуратура Лилия Илиева.

Кметът на Плиска Христо Илиев каза, че е получил писмо от прокуратурата да направи списък на новорегистрираните. Срокът бил до 1 юни.

Миналата седмица полицаи са правили проверка в шуменското с. Вехтово, където за месец бяха заселени 49 души. Кметицата Ива Вълчанова съобщи, че нарушения не са открити.

Бургаската прокуратура също започна проверки в Несебър, Обзор, Свети Влас и по селата. Там гонят парашутистите по Закона за гражданската регистрация, който поставя много условия за заселване.

Водещи новини

Още новини