Поправиха се: 6 месеца уседналост на изборите

  • 11 май 2011 19:34

  • 1114
  • 0
Поправиха се: 6 месеца уседналост на изборите
©

Уседналостта за местните избори ще е 6 месеца, а не 12, както беше записано в Изборния кодекс досега.Това решиха депутатите от правната комисия.

Управляващите направиха първата си поправка в Изборния кодекс след като Конституционния съд отмени текстовете за 12-месечна уседналост на изборите.

За вота наесен обаче остана 10-месечната уседналост. Тя не беше оспорена от магистратите и това даде повод на управляващите да я запазят.

Така за тези избори право да избират кметове и общински съветници ще имат само тези, които през последните 10 месеца са живели в съответното населено място.

Преди дни БСП се закани, че ако ГЕРБ оставят 10-те месеца за изборите наесен, ще атакуват и тях пред Конституционния съд.

Депутатите от мнозинството отхвърлиха предложенията на червения депутат Михаил Миков да отпадне уседналостта по отношение на пасивното избирателно право.

ГЕРБ не прие искането и на Мая Манолова и Ангел Найденов да се върне изборността на районните кметове, заради изказани забележки от Конституционния съд

Последвайте канала на

Десислава Станева
1114 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини