Отпада 12 месеца уседналост за изборите

  • 05 май 2011 17:57

  • 2261
  • 3
Отпада 12 месеца уседналост за изборите
©

Конституционният съд /КС/ обяви за противоконституционен текста от Изборния кодекс, според който общинските съветници и кметовете могат да се избират само от български граждани, живели през последните 12 месеца в съответното населено място.

Това пише в решението на КС от вчера, публикувано днес на страницата на съда.

Искането за произнасяне на съда е от 53 депутати от опозицията. Отпада и условието за 12 месеца уседналост за всеки жител на държава-членка на Европейския съюз, който не е български гражданин, за да избира общински съветници и кметове. Обявено е за противоконституционно и изискването кандидатите за евродепутати да са живели най-малко през последните две години в България или в друга държава-членка на Европейския съюз.

КС отменя и разпоредбата, според която член на ЦИК може да бъде освободен предсрочно по искане на предложилата го партия или коалиция, както и изискването партията да е получила две на сто от действителните гласове на национално ниво, за да й бъде върнат внесения депозит за участие в изборите.

Отпада и текстът за експерименталното електронно гласуване, което се предвиждаше за първи път на предстоящите избори през
есента. Сред противоконституционните текстове са и тези, които предвиждат намаляване на броя на общинските съветници, както и това, че общински съветник, напуснал или изключен от група, става независим общински съветник и не може да бъде приет за член на друга група.

Последвайте канала на

2261 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Българин

2015.06.02 | 12:12

3
Как може човек,който не е живял в България последната година да знае положението в страната и той да избира кой ще ни управлява.

2015.06.02 | 12:12

2
Конституционният съд /КС/ Застава зад гърба на Турците и Доган. Хубаво е Да не го забравят тоава Хората след като ГЕРБ спечелят изборите, и да я изметат тия от КС от постовете им.
eskimos

2011.11.01 | 06:59

1
ami kato ne e konstitucionna 12 mese4nata usednalost,nqma lo6o da q napravqt 13 meseca!nadqvam se noviq prezident da s1deistva v p[odobni situacii

Добави коментар

Водещи новини