БСП няма да подкрепи пенсионната реформа

Булфото
share

БСП няма да подкрепи предлаганата от правителството на Бойко Борисов пенсионна реформа, заяви в Шумен заместник-председателят на Националния съвет на партията Драгомир Стойнев, цитиран от БНР.

Бившият министър посочи, че социалистите са против увеличението на стажа и възрастта за пенсиониране: По време на правителството на Пламен Орешарски ние замразихме увеличаването на стажа и на възрастта, защото нищо не налага да се увеличава стаж и възраст на едно население, в което хората трудно могат да се пенсионират, защото няма работа. Така че няма как на един човек, който е безработен да му вдигаш стажа и възрастта и да казваш - ти трябва да работиш до 65 години, за да се пенсионираш. Второ, никой не мисли за това поколение през 90-те години, което де факто работеше в един див капитализъм. Това са хора, които трудно могат да докажат своите години трудов стаж. Ние не приемаме това същото поколение да изнесе една реформа, която е изключително несправедлива.

БСП ще настоява максималният осигурителен праг да се вдигне до 3800 лева, тоест да стане 10 минимални работни заплати, заяви Стойнев. Той коментира и реформата в здравеопазването. По думите му, левицата не приема промени, които целят изкуствено сливане на здравни заведения. Драгомир Стойнев каза още, че БСП готви нов план за икономическо развитие на страната.

Водещи новини

Още новини