Парламентът прие на първо четене промени в Закона за ДДС

share

Предлага се преходен режим, с който на общините като собственици на ВиК-инфраструктура, изградена в изпълнение на финансираните по Приоритетна ос 1 на оперативната програма "Околна среда" /ОПОС/ проекти, се предоставя възможност да упражнят право на данъчен кредит за начислен ДДС по получени след 1 януари 2007 г. доставки.

Това стана с приемане на първо четене на промени в Закона за данък върху добавената стойност, внесени от Менда Стоянова и Диана Йорданова от ГЕРБ. Промените са изготвени заради преустановено финансиране от оперативната програма "Околна среда 2007-2013" на направени от общините разходи за данък върху добавената стойност /ДДС/ в изпълнение на водни проекти по Приоритетна ос 1 на програмата, са посочили вносителите. Преустановяването на финансирането е вследствие на получено писмо от ЕК, че от началото на програмата направените от общините разходи за ДДС по водните проекти са недопустими за финансиране със средства на европейските Структурни фондове и Кохезионния фонд, тъй като на крайния етап от експлоатацията на изградената ВиК-инфраструктура /доставката на вода на населението/ се генерират приходи, облагаеми с ДДС.

С преходната норма се предлага установеният от приходната администрация данък да се възстановява на общините чрез директен превод по банкова сметка, посочена от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, до размера на подлежащите на връщане от общините средства. Подлежащият на възстановяване по този ред данък няма да бъде обект на прихващане срещу други непогасени публични задължения на общините, събирани от НАП.

Предложеният проект ще окаже влияние върху приходната част на Държавния бюджет общо в размер на 150 млн. лева.

Водещи новини

Още новини