Христо Иванов: Дебатът за промени в Конституцията върви зле

Булфото
share

Това какви изменения на Конституцията ще бъдат приети от Народното събрание не зависи от министъра на правосъдието. Дебатът върви зле, защото не успяваме да се фокусираме върху принципните въпроси.

Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Христо Иванов след откриването на Втория форум за правосъдие и права на човека, който се провежда в София, съобщи "Фокус".

Министър Иванов поясни, че не би се ангажирал да поставя оценка за работата на Висшия съдебен съвет. "Тя би следвала да се поставя от тези, които имат представители във ВСС - магистратите и парламента. Въпросът е институциите, които са излъчили представители там, да дават оценка, защото тя е меродавна. Именно на база на тези оценки трябва да се взима решение за съдбата за един или друг състав на ВСС. Механичната смяна на едни членове с други не е индикация за подобряване на ситуацията в страната", посочи министър Иванов.

По думите му съдебната реформа в България може да бъде извършена само с конкретни действия в правилната посока. "ВСС не може да бъде сменен с пресконференция. Ако говорим за предсрочно прекратяване на мандата му, това ще стане с решение на Народното събрание, с което се приемат едни или други промени в Конституцията", допълни министър Иванов.

Водещи новини

Още новини