ЕС призова Украйна да реформира конституцията си

  • 10 февруари 2014 20:59

  • 1202
  • 2
ЕС призова Украйна да реформира конституцията си
©

Европейският съюз препоръчва на Украйна да използва международния механизъм за уреждане на вътрешнополитическата криза, се посочва в декларация, приета от министрите на външните работи на 28-те страни членки днес в Брюксел, предаде ИТАР-ТАСС.

В документа се посочва, че външните министри на ЕС приветстват решението на украинския парламент да отмени законите, ограничаващи гражданските свободи. В изявлението се отбелязва, че ново правителство, представящо всички страни в Украйна, и реформа на конституцията, която да позволи да се върне балансът на властите в страната, както и подготовката на честни и свободни президентски избори ще позволят на Украйна да се върне на пътя на реформите.

"ЕС е готов да окаже на Украйна в този процес необходимата експертна помощ и призовава Украйна да използва опита на Съвета на Европа, на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и ООН", се посочва в изявлението.

ЕС засега не предлага обаче каквито и да е практически мерки за оказване на икономическа помощ на Украйна, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Същевременно комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс призова да се намерят виновните за сериозните нарушения на правата на човека в Украйна, допълва БТА.

Комисарят беше в Украйна от 5 до 10 февруари, като посети столицата и няколко области и разговаря с официални представители и с представители на опозицията.

Той призова украинските власти да гарантират ефективното разследване на случаите на насилие срещу демонстранти и да наложат санкции. Комисарят определи като недопустима практиката за привличането на неофициални лица за разпръскването или контрола на митингите в Украйна.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1202 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.02.11 | 15:03

2
а от българия ще стане ли нещо?

2014.02.11 | 15:03

1
нищо няма да стане в тая страна. Пълен бърдак. куче-влачи.

Добави коментар

Водещи новини