Калфин: Образованието е основният двигател на икономическо развитие

share

Министерството на труда и социалната политика /МТСП/, заедно със заинтересованите институции и социалните партньори, работи по въвеждането на нова форма за професионално обучение.

Това обяви вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин по време на официалното начало на инициативата "Образование България 2030" днес, съобщиха от пресцентъра на МТСП. Дуалното обучение е една от възможните мерки за приближаване на търсенето и предлагането на пазара на труда. Тази форма на обучение чрез работа и стаж ще е предназначена за ученици над 16 г. и за заети на пазара на труда. "Чрез дуалното обучение ще се даде възможност на младите хора да се обучават на работното място и да придобият квалификация, практически умения и опит по професията", е отбелязал министърът. Наличието на безработица и едновременно с това - на недостиг на квалифицирани кадри, сочи съществуващото разминаване между търсене и предлагане на знания и умения. Промяната в българското образование през следващите години трябва да бъде в посока засилване на връзките на образованието и обучението с бизнеса и работодателите, е отчел Ивайло Калфин.

Инициативата "Образование България 2030" кореспондира с целите на Гаранцията за младежта, тъй като политиките целят повишаване на заетостта и активизиране на обезсърчените младежи, е отбелязал министър Калфин. Една от целите в политиката на МТСП е насочена към разработване на мерки, чрез които младежите да имат равна възможност за качествено образование и обучение, което да им гарантира конкурентоспособност на пазара на труда, намиране на качествена заетост и последващо кариерно развитие.

"Образование България 2030" е партньорство на обществено-отговорни личности и организации от различни сектори - публичен, частен, политикa, неправителствен, обединени от общата визия до 2030 г. българското образование да осигурява равен достъп до възможности за развитие и обучение в крак с 21 век за младите хора в България. Нейни инициатори са български политици с опит в Европейския парламент - евродепутатите Ева Паунова, Георги Пирински, Филиз Хюсменова, Светослав Малинов и заместник-министър председателите Ивайло Калфин и Томислав Дончев.

Водещи новини

Още новини