Правосъдният министър отговори на Бареков: Трябва да изчистим политическите еднодневки

share

Известно е, че заедно с други граждани от Протестна мрежа сме писали сигнал до прокуратурата за Николай Бареков. Това е действие, напълно легитимно на гражданин, какъвто бях тогава. Тепърва ще получаваме отговор на този сигнал. Тепърва ще се чистим от хора фантоми, които не знаем кого представляват, каза правосъдният министър Христо Иванов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Не съм доволен от това, което се случва, трябва да променяме съдебната система в България, категоричен беше Иванов. Необходимо е да има равен стандарт за всички хора. В България сме създавали десетки антикорупционни органи, но огромна част от тях не са проработили. Ще променим комисията за конфликт на интереси, която катастрофира, зарече се министърът.

За Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност -
БОРКОР, предстои да се дебатира на кого ще бъде подчинена структурата. Искаме да се контролира от Народното събрание, допълни Иванов.

Нашият фокус е да накараме прокуратурата да проработи, а не да правим отделна структура на нея. Сега се говори да се създаде звено, което да е съвместно между прокуратурата, МВР и ДАНС.

Извънредното законодателство е лоша идея. То трябва да се прилага само в определени случаи. Трябва да изчистим структурата на прокуратурата, а не да се връщаме към стари и недобри модели, каза правосъдния министър.

Софийски градски съд е изключително важен съд. Той е най-големият и най-натовареният. Проблемите, които има са системни. Моята цел е да не позволим тези проблеми да бъдат заметени под килима. Проблемът е как се управлява СГС, как са издавани позволения за подслушване е един сериозен въпрос, който трябва да бъде разрешен. Моделът за работата на институциите е главният. Когато видим, че всички български институции действат последователност, тогава може да се доближим до Германия, обясни Иванов.

Когато говорим за чувство на липса на справедливост и хората не виждат, че има работа от страна на институциите, тогава виждаме, че хората усещат проблемите. Нека не мислим, че съдебната реформа може да се приключи с един закон, тя е дългосрочен процес. Работим върху обемен пакет за изменения в съдебната власт. Очаквам до 10 дни да можем да изкараме законопроект, завърши правосъдния министър.
 

Водещи новини

Още новини