Павлова: 20 години никой не е мислил за обезопасяването на свлачищата

share

До сряда скалната маса по пътя Асеновград-Смолян трябва да бъде изнесена, каза Лиляна Павлова министър на регионалното развитие и благоустроиството в ефира на БТВ.

Трябва да се направят аварийни обезопасения, защото това е важна пътна артерия. Работим за това да се разчисти пътят до сряда. Екипите работят усилено, алпинистите са там. Може да бъдат взривяни скали ако се наложи. За свлачищата е необходима превенция. Това е натрупан проблем от 15-20 години, допълни министърката.

Над 17 млн. лева ще се изхарчат за това свлачище. Над 300 млн. лева са нужни да се обезопасят свлачищата в държавата. Парите ще бъдат извънредно дадени от бюджета. Много средства отидоха към общини и различни агенции за почистване на коритата на реките. Утре ще имаме обобщени данни за това точно колко средства са нужни за справяне с бедствието. В сряда парите ще се гласуват в министерски съвет и се надявам да бъдат отпуснати поне част от тях, каза Павлова.

В село Безводен вече няма път, няма обход, няма друг път, изнесени са 3 бебета. През гората се доставя храна и гориво на нуждаещите се. Ще се направи проектиране за изцяло нов път, сегашният е невъзможно да бъде възобновен, допълни министърката.

Трайно са ни нужни много средства. Сега предстоят още много срутвания и свлачища. 1851 са регистрираните свлачища, имаме новоактивирани 26 за два месеца. Средно толкова са се образували за една година, имаме сериозен проблем, алармира Лиляна Павлова.

Ще разчитаме на отговорността на кметовете за почистването на коритата и контрола за справянето с бедствията през тази година. Към този момент сме в момент на бедствие. Сега е времето да се обединим като нация и да се справим с проблемите. Не да се делим политически и партийно, нека да се съберем, повече глави мислят по-добре, прикани Павлова.

В бедствието бяхме единни. Идват местни избори и ще започне да се политизира, това сериозно ме притеснява, възмути се министърката. Строежът на инфраструктурата ще продължи. Едното са евросредства – пътища, училища, детски градини. Искаме Европа да ни подкрепи, ще кандидатстваме за европейският фонд за солидарност, допълни регионалният министър.

В Кърджали в 12 часа в ниските части на града имаше вода. До този час водата е достигнала до почти целия град и 30-те села, които са нямали вода. Има опити заз строителство на зони със свлачища. Местноста Фара по пътя Албена Балчик е много рисков. Хората са злоупотребили, природата ще ги санкционира, каза Павлова. Над 6000 души бяха пряко ангажирани в процеса за справянето с бедствието в Родопите.

За санирането министърката обясни, че са се сформирали 1400 сдружения, от които 150 са одобрени за програмата. Първите сгради ще бъдат санирани още през лятото и есента. Всяка сграда, която бъде саниране се подлага на щателни изследвания, за да не и бъдат причинени някакви щети върху сглобките на панелите, успокои Лиляна Павлова.
 

Водещи новини

Още новини