Кунева категорична: Държавата се справи с кризисната ситуация в страната (видео)

Булфото
share

На места се образуваха преспи над 3 метра. Падналите дървета също усложниха почистването. Искам категорично да заявя, че когато разбрахме за очакваните обилни снеговалежи, веднага свикахме кризисния щаб. Това стана веднага и стана още на 6 март. Министърът в оставка Веселин Вучков действаше много активно. Ние непрекъснато поддържахме контакт с него.

Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът Меглена Кунева. Тя отговори на два въпроса поставени от БСП-Лява България и ДПС свързани с последните природни бедствия и силни снеговалежи в страната. Първи своя въпрос поставиха социалистите. Има ли държава, попита Дора Янкова. Този въпрос звучи навсякъде сега. Не може седем дни да има места без ток и лекарства. Можем ли всичко това да отдадем само на природната стихия? Държавата трябва да функционира. Не ми се мисли какво щеше да стане, ако снегът беше валял в цялата страна. Ясно си пролича, че нямаше междуинституционален кризисен щаб. Вътрешният министър беше в оставка, но силовият вицепремиер също не предприе нищо. Ние задаваме тези въпроси не защото сме опозиция, а защото ни интересува съдбата на хиляди български граждани, каза още Янкова.

От ДПС обявиха, че при бедствия основната отговорност се носи от държавата. Ние сме далеч от търсенето на виновни, започна депутатката Салиха Емин. Трябва да се обединим и да сме заедно срещу тези стихии. Видно е обаче, че държавните институции не си свършиха работата и липсваше координация. Метеоролозите предупредиха за силните снеговалежи, но реакция нямаше. Този сняг след няколко дни ще се превърне във вода от снеготопенето. Нас ни интересува какви мерки се взимат в това отношение, допълни Емин.

Взети са всички мерки за предотвратяване на евентуални наводнения, които могат да последват от снеготопенето. Всички структури са в готовност. Усилията на властите бяха много затруднени. Навсякъде бяха извършени огледи с хеликоптери, които бяха много полезни. Спасихме родилка и доставихме храна на блокираните населени места. Сега трябва да анализираме действията си и да видим какво сме научили от последната седмица. По мое мнение държавата се справи с координацията при бедствията, завърши Кунева.

Водещи новини

Още новини