Работодателите срещат отпор за вдигане на пенсионната възраст (видео)

share

Предложението на работодателите за вдигане на възрастта за пенсиониране с шест месеца на година не се подкрепя от останалите участници в работната група по пенсионната реформа. Това каза на брифинг Николай Николов, съветник по пенсионните въпроси на министъра на труда и социалната политика.

Николов информира за мненията на работната група по предложенията на национално представителните работодателски организации, постъпили в писмен вид след 20 февруари тази година.

По думите му подобно рязко увеличаване на възрастта би натоварило едно и също поколение да понесе тежестта на реформите. Той допълни, че това, което се прави в България от 2000 година насам за промяна на критериите за достъп до пенсията, е световен рекорд за бързо повишаване на тези критерии. "Аз мога да ви послужа като манекен - като съм почнал работа, съм мислел, че ще се пенсионирам на 60 години с първа пенсия, ако имам 25 години стаж, сега ще са ми необходими 65 години и 40 години стаж", допълни той.

Николов припомни, че предложението на министър Калфин е за плавно увеличаване на възрастта и стажа с по месец-два на година. Така според Николов всички останали правителства ще продължат реформата, а няма да се изкушат да си правят пи ар като я замразят.

Участниците в работната група не са подкрепили и предложението за отпадане на втора категория труд и промяна на критериите за риск и тежест на труда при първа категория труд.

Има действаща инструкция на управителя на НОИ, според която работодателят е задължен, когато се промени работно място, да информира териториалното поделение на НОИ и поделението да направи предложение на управителя на института, работното място да бъде изключено от съответната категория, ако са подобрени условията, посочи Николов.

Въпросите, свързани с усъвършенстване на експертизата на работоспособността, както медицинската част, така и осигурителната и социалната, да бъдат обсъдени на едно от следващите заседания в рамките на този месец, съобщи той. Междуинституционална група към министъра на здравеопазването до дни ще представи своите предложения.

Пенсионирането на работещите в специалните ведомства също ще бъде обсъдено на едно от следващите заседания, тъй като се изчакват предложения и на специалните ведомства. Предложението на работодателите да се освободи осигурителната система от плащания, които имат характер на социално подпомагане, се нуждае според останалите участници в работната група от прецизиране.

Работодателите трябва да посочат за кои точно плащания става въпрос, каза Николов. Асоциацията на индустриалния капитал в България е предложила да се преосмисли индивидуалният коефициент в пенсионната формула на хората, които се осигуряват в универсални пенсионни фондове. Сега вноската за трета категория труд за пенсии е 17,8 на сто, от които пет процентни пункта за хората, родени след 31 декември 1959 година, се превеждат в универсалните пенсионни фондове и затова пенсията на тази категория се намалява в съотношение пет към 17,8, т.е намалението е с 28 на сто на пенсията от НОИ, припомни Николов. Предложението на АИКБ е във формулата да влезе и 12-процентната вноска, която държавата прави на всеки работещ, да бъде включен и трансферът за покриване на дефицита на НОИ, като така намалението на пенсията от НОИ няма да е с 28 на сто, а с 13 на сто.

От министерството са категорично против включването на трансфера за покриването на дефицита, но по отношение на промяната на индивидуалния коефициент може да се мисли, поясни Николов.

Водещи новини

Още новини