Бъчварова в Брюксел, след като поеме МВР

share

Вицепремиерът Румяна Бъчварова ще смени официално вътрешния министър в оставка Веселин Вучков утре. Проекторешението за рокадата в състава на правителството вчера бе внесено в Народното събрание.

Ден след това Бъчварова заминава в Брюксел на Съвет на министрите по правосъдие и вътрешни работи. Тя и колегите й ще обсъдят актуалните тенденции и по-нататъшните действия във връзка с миграционните потоци в Европа, съобщава в. "Стандарт".

Съветът ще коментира и изпълнението на мерките за борба с тероризма. Ще бъде поставен акцент върху последващите действия във връзка с изявлението на държавните и правителствените ръководители от 12 февруари и съвместното изявление на министрите на правосъдието и на вътрешните работи от 29 януари.

След терористичните атаки в Париж от началото на годината вътрешните министри от ЕС поставиха на дневен ред спешното решаване на въпроса за "явлението млади европейци, отиващи в Сирия за участие в джихад". В дневния ред на Съвета в четвъртък ще бъдат обсъдени и мерките за предотвратяване и засичане на такива пътувания и свързаните с това наказателноправни мерки.

"Следващите 5-6 месеца ще бъдат ключови за реформата в МВР", заяви вчера в Стара Загора Вучков. Министърът в оставка обеща, че ако е необходимо, ще помага със съвети на своя приемник Румяна Бъчварова. Вучков коментира и индиректното обвинение на премиера Борисов за "ченгеджийските номера", довели до оставката му.
"Аз мисля, че премиерът нямаше предвид мен", заяви Вучков.

Водещи новини

Още новини