Рашидов: Паметникът пред НДК не трябва да се пипа

share

Запазването на паметника "1300 години България" и възстановяването на мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк при НДК не трябва да се противопоставят.

Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов по време на парламентарния контрол. Той отговори на въпрос поставен му от независимия депутат Велизар Енчев. "Министерството на културата ще отстоява позицията за обогатяване на композицията северно от НДК с убедително архитектурно-пластично решение, което да включва различните паметни знаци. Решението на Специализирания експертен съвет по изобразително изкуство към министъра на културата, утвърдено от четирима министри, е паметникът "1300 години България" да остане и да бъде възстановен или да бъде променен, само със съгласието на автора проф. Валентин Старчев. Промени и  реконструкции на паметника са възможни само със съгласието на автора, това е и становището и на дирекцията "Авторско право" в министерството", каза още Рашидов.

Министърът подкрепя възстановяването на мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк при НДК и дори намира, че искането за това е закъсняло. Не е съгласен обаче то да се обвързва с разрушаването на паметника "1300 години България", както и с противопоставянето при търсенето на решения на двата проблема.

Водещи новини

Още новини