И шефът на ФБР идва у нас

gettyimages
share

Очаква се следващата седмица в България да пристигне шефът на ФБР Джеймс Коми и по време на визитата му да има среща с главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха запознати, цитирани от 24 часа. Вероятно по време на визитата той ще има други срещи.

Президентът Барак Обама предложи Джеймс Коми за директор на ФБР през юни 2013 г. Кандидатурата му беше одобрена от Сената с огромно мнозинство на 29 юли същата година. Коми встъпи в длъжност на 4 септември 2013 г. Той замени на този пост Робърт Мълър, който оглавяваше ведомството в продължение на 12 години. Преди да бъде назначен на отговорния пост Коми от януари 2002 до декември 2003 е бил федерален прокурор в Ню Йорк, а след това заместник на главния прокурор на САЩ.

През 2004 г. той се прочу, след като отказа искането на администрацията на Джордж Буш младши /2001-2009/ да възобнови програмата за следене на телефоните и електронните пощи на гражданите без санкция на съда. На следващата година той напуска своя пост като заместник на главния прокурор и започва частна юридическа практика. От 2005 до 2010 г. Коми е бил старши вицепрезидент на корпорацията "Локхийд Мартин". От началото на 2013 е бил старши изследовател в Юридическото училище на Колумбийския университет и член на борда на директорите на банка HSBC.

Водещи новини

Още новини