Вучков забранява "Червеи" и всички други названия на оперативни разработки (обновена+видео

share

От 15 март със заповед на министъра на вътрешните работи практиката операции на МВР да бъдат наименувани ще бъде прекратена.

Това съобщи самият Веселин Вучков на отчетната пресконференция на ведомството днес.

Министърът разкритикува тази практика, която определи като останала от тоталитарното време.

Вучков заяви, че в дирекция "Сигурност" продължава проверката по т.нар. операция "Червеи". По думите му трима души от дирекцията са свързани с разработката - двама оперативни работници и бившият ръководител на дирекцията, който в момента работи в ДАНС.

Министърът заяви, че въпросът с главния секретар на МВР ще бъде представен пред Министерския съвет, когато новият Закон за МВР бъде обнародван в Държавен вестник. Той напомни, че с промените в закона се възстановява ролята на президента при назначаването на главния секретар, но отбеляза, че поправките не се правят заради един човек, а за да се подобри управлението на системата.

Министър Вучков отчете днес свършеното от него и екипа му през първите 100 дни, в които заема поста. Той постави четири основни акцента в работата си - промените в Закона за МВР, промените в контрола на движението, обучението на състава на министерството и парламентарния контрол.

Водещи новини

Още новини