Георги Първанов: Идеята за газов хъб е нереалистична (видео)

share

Не знам на колко високо ниво беше проведената вчера среща. Аз си спомням една среща през 2009 година, когато в София се събраха над 30 президента, международни делегации, Жозе Мануел Барозу. Тогава на България се гледаше на енергиен център. Скептик съм за идеята за газов хъб.

Това каза в сутрешния блок на БНТ лидерът на АБВ Георги Първанов. Шест правителства не си свършиха работата и сега изстискваме идеята за газов хъб. Аз не виждам как ще стане това и тази идея е нереалистична. Очевидно е, че сме част от голямата стратегическа игра. Винаги съм повтарял, че в България може да има американски бази и руски газови коридори. Трябва да отстояваме националните интереси. Бойко Борисов може да вдигне телефона и да говори с Владимир Путин, но вече трябва да се съобразяваме с Турция за "Южен поток". Този проект можеше да стане необратим, но правителството на тройната коалиция начело със Сергей Станишев не си свърши работата, убеден беше Първанов.

По темата АЕЦ "Козлодуй" също нищо не върви. Аз твърдя, че е по-добре готовия руски реактор да отиде в Козлодуй, на руската площадка и веднага нека поканим "Уестингхаус", нека поканим френски или китайски инвеститори, за да започне строежа на АЕЦ "Белене", категоричен беше той.

Бившият президент коментира и темата за конфликта в Украйна. АБВ категорично ще настоява правителство и парламент да излязат с декларация, че България няма да участва по никакъв начин в събитията в Източна Украйна. Ние настояваме да няма увеличаване на натовските войници и в България. Това е едно дрънкане на оръжие, от което ние нямаме интерес, поясни Първанов.

От АБВ подадохме ръка на БСП. Ако те не я приемат, това ще бъде тежка политическа грешка. Редовите социалисти искат такова партньорство. Най-важното е да подкрепим добрите и работещи кметове. Апартчиците на "Позитано" ни обвиняват, че подкрепяме дясно правителство. Тройната коалиция не беше ли съставена от две десни либерални партии и БСП? Ивайло Калфин е много добър социален министър и си върши перфектно работата, заключи Първанов.

Водещи новини

Още новини