Плевнелиев: Гражданите се оплакват основно от липса на справедливост

Булфото
share

Проблемите в съдебната система и липсата на справедливост са основните оплаквания на гражданите, посочи държавният глава Росен Плевнелиев в президентската приемна в Сливен. Той откри четиринайстата в страната "Синя стая" за щадящо изслушване на деца, жертви или свидетели на насилие, или деца в конфликт със закона и участва в кръгла маса за проблемите на децата и семействата в конфликт със закона.

В България има ясна политическа воля да се развива всеобхватно политиката за закрила на детето. Синята стая е голяма стъпка напред, каза президентът, като пожела на работещите там да сложат в нея и душата си.

Министърът на правосъдието Христо Иванов, който също участва в кръглата маса заяви, че направеното не е само пример за успешен проект, но и пример за реформите, които трябва да се осъществят в правосъдието. Той допълни, че предстои да бъдат открити още пет "сини стаи" в страната.

Според посланика на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан тези проекти са доказателство, че България се променя и е окончателно излязла от преходния период.

Кръглата маса е на тема "Достъп до правосъдие - гаранции за правата на децата и децата в конфликт със закона". На форума ще обсъдени и новите методики на социалните услуги, които за първи път ще се правят в област Сливен.

Водещи новини

Още новини