Манолова: Съдебната реформа на Кънев и Цветанов е кьорфишек

share

Аз съм против задължителното гласуване, защото това е свободно право на всеки български гражданин. Това каза депутатът от БСП Мая Манолова в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Любов насила не може да се прави, добави депутатът. Нищо направено по този начин не може да доведе до добър край. Ако се въведе подобно гласуване хората ще гласуват на инат по възможно най-странния начин. Предлагам да има квадратче, в което да гласуваше, че не харесваш никого, посочи Манолова.

Тя изрази съмненията си в искрените намерения на управляващите да прекратят практиките за контролиран вот.

Попитана дали не сме свидетели на втвърдяването на позицията на БСП, Манолова отговори: "БСП не може да се определи като "твърда" или "мека" опозиция. Ние ще сме конструктивна опозиция. Ще критикуваме и разобличаваме безобразията на властта. Ще предлагаме алтернативни решения. Няма да дискредитираме институциите, както правеше ГЕРБ. Ако трябва ще действаме и по-радикално и ще излезем на протест, увери лявата депутатка.

Решението да се съкратят влакови композиции е един такъв повод, посочи Манолова. Най-лесното е да съкращаваш влакове. Не е това решението да прехвърляш тежестта на реформата върху бедния български гражданин. Има населени места, в които няма друга връзка. Такъв е и моят регион. И аз ви казвам, че посегнат ли на влаковата линия София-Кюстендил хората ще излязат. БСП няма да ги организира, а ще подкрепи хората, категорична е Манолова.Т

Тя даде пример с казуса "КТБ". Намериха 3 милиарда лева за КТБ, а за БДЖ не могат да намерят 40 милиона. Това са пари на данъкоплатците и трябва да стане ясно как са се разходвали, посочи Манолова.

Аз лично ще подкрепя съдебната реформа, защото няма друга алтернатива. Самите съдии я искат. Аз също съм юрист и колегите ми споделят, че не искат да им се лепят етикети. Друг е въпросът дали тази реформа ще сработи. Ако флагманите на реформата са Радан Кънев и Цветан Цветанов аз имам известни притеснения. Започвам да се съмнявам в това дали стратегията няма да се окаже кьорфишек, подчерта Манолова.

Тя изказа притесненията си от това, че дебатът за реформата се води извън парламента. Да не се окаже, че ще правим съдебна реформа, както ГЕРБ прави пенсионна реформа. Притеснявам се, че няма отделени и достатъчно финансови ресурси за нея. За мен е неприемливо превръщането на ВСС непостоянно действащ орган и разделянето на две колегии. Не приемем дисциплинарните дела да се гледат от ВКС, това противоречи и на Конституцията.

Водещи новини

Още новини